donderdag 18 april 2019



Verboden liefdes en oorlogsverhalen in kasteel Duivenvoorde
Machtige weduwen, verboden liefdes en opgesloten kasteeleigenaren. Volg de gidsen en hun verhalen: Kasteel Duivenvoorde is weer open. Met een nieuwe tentoonstelling en veel activiteiten.

Door Margreet Hofland

Het zojuist met een nieuwe tentoonstelling geopende Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten is een van de oudste kastelen van Zuid-Holland. Het ligt verscholen tussen bomen, lanen, wandelpaden, grasvelden en waterpartijen. Een oprijlaan leidt de bezoekers door het negentiende-eeuwse Engelse landschapspark over de brug naar het schitterende landhuis dat majestueus weerspiegelt in de grote vijver. Druk kwetterende vogels zijn overal te horen.  
De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot in de dertiende eeuw. ‘Duvenvoirt’ wordt daar al in een akte genoemd. De oudst bekende eigenaar was Philips van Wassenaer (1215 – 1248). Hij kwam uit een adellijk geslacht van ridders dat belangrijke functies aan het hof bekleedde. Het kasteel veranderde onder de families Van Wassenaer, Steengracht en Schimmelpenninck van der Oye van een robuuste verdedigingstoren in de middeleeuwen naar het landhuis van nu. De opeenvolgende eigenaren behoorden destijds tot de elite van de samenleving. Nog steeds wordt een deel van het kasteel door nazaten bewoond. De kunstverzameling, bibliotheek en historische interieurs zijn daardoor altijd goed bewaard gebleven.

Veertien verhalen
In het kasteel is gedurende dit hele seizoen (half april tot eind oktober) de tentoonstelling ‘Macht en Onmacht, Verborgen verhalen op Duivenvoorde’ te zien. Hier worden de kasteelbewoners van Duivenvoorde van de afgelopen eeuwen weer tot leven gebracht. Er zijn veertien verhalen gemaakt, waarvan er steeds een aantal verteld worden tijdens rondleidingen. De verhalen zijn ontstaan naar aanleiding van schilderijen en voorwerpen uit het depot,  ook zijn meerdere archieven geraadpleegd. De geschiedenissen zijn interessant, vaak aangrijpend, en gaan onder andere over machtige weduwen, verboden liefdes of kasteeleigenaren die opgesloten werden in kooien en boven het kasteel werden opgehesen. De wapens, de portretten en het hemelbed illustreren oorlogsverhalen en liefdesgeschiedenissen.
Op het terrein om het kasteel heeft een opvoedingsinstituut voor jongens van rijke families gestaan. Ook de kinderen van de familie Steengracht gingen er naar school. In het kasteel staat een fiets, gemaakt van bamboestengels. Ernaast hangt een foto van de jonge knaap die ermee naar school ging. De druk was hoog, de school was zo streng dat de 15-jarige jongen zelfmoord pleegde.
Er is een verhaal over Jan-Gerrit van Wassenaer - met bijbehorend portret - die aan zijn einde kwam door teveel te eten en een ander verhaal over de dochter van Johan van Wassenaer, de bouwheer van het huidige kasteel. De dochter werd verliefd en wilde beneden haar stand trouwen. Ze werd een tijdje in een toren gevangen gehouden en daarna op een schip naar Venetiƫ gezet om als blanke slavin te worden verkocht aan een sultan. We zien van haar een lijst zonder portret.

Vleermuizen
Heel bijzonder is de collectie van oude en zeldzame boeken uit de bibliotheek van Duivenvoorde met atlassen en vijftiende-eeuwse getijdeboeken. De gravures van Maria Sybilla Merian uit 1730 over de flora en fauna in Europa en vlinders in Suriname zijn met de hand ingekleurd. Ze zijn zeldzaam mooi en nog bijzonder fris van kleur. Een dichtbundel van Constantijn Huygens, secretaris van stadhouder Willem III, bevat een door hem met de hand geschreven gedicht, gedateerd in 1684. De collectie zal binnenkort ook online te zien zijn.
Er is deze zomer buiten de gewone rondleidingen veel te doen op kasteel Duivenvoorde zoals: vleermuizen spotten, open imkerij dagen, wandelingen met de boswachter of vroege park- en bosvogels spotten. In het park zijn opmerkelijke locaties gemarkeerd, zoals het voormalige paardenkerkhof en de vroegere ijskelder.
Op verschillende data zijn er concerten en natuurlijk kun je er ook trouwen.

‘Macht en onmacht. Verborgen verhalen op Duivenvoorde’. Meer informatie www.kasteelduivenvoorde.nl




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...