vrijdag 16 februari 2024

 

Vixtoria legt paradijsvogel Lola vast

 Het afstudeerproject van Vixtoria Salomonsen geeft een indruk van het kleurrijke leven van Lola, maar vertelt ook iets over de fotograaf zelf. ‘Your Eyes’ is te zien in Theater aan het Spui. 

“Ik was net verhuisd naar Den Haag. Het was een warme nacht in augustus rond twaalf uur en ik was aan het wandelen. Ik zag een winkel waar alle lichten aan waren, de deur stond open. Ik hoorde luide techno-beats en het geluid van fluitende vogels. Nieuwsgierig keek ik naar binnen en daar stond ze: Lola.”

De inmiddels afgestudeerde kunstacademiestudent Vixtoria Salomonsen (1997, Kopenhagen) omschrijft haar eerste kennismaking met Lola van Grootel. “Ik stond voor de winkel Lola Stola in de Prins Hendrikstraat in het Zeeheldenkwartier. Lola en ik hadden een kort gesprekje door de geopende deur. Lola was omringd door een chaos van kleuren, vogels en kledingstukken. Ze stond te roken en had wilde ogen.”

Vixtoria Salomonsen was net op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) aangenomen. Een week na de ontmoeting kreeg hen* de opdracht ‘Breng 24 uur door met je buurman/vrouw’. Ze zocht Lola’s telefoonnummer op en belde haar. Dat resulteerde in een fotoreportage, een film, een boek en een hechte relatie die tot op heden voortduurt. In het theatercafé van Theater aan het Spui is nu een verslag in foto’s van hun vriendschap tentoongesteld . ‘Your Eyes’ is een keuze uit het afstudeerwerk van Vixtoria aan de KABK. Gedurende vier jaar mocht hen deelnemen aan het kleurrijke leven van Lola, in hun gezamenlijke reis verkenden ze vrouwelijkheid en relaties, druisten ze tegen de norm in en gingen ze op zoek naar hun identiteit.

 

Intieme inkijk


Het is even zoeken in het theatercafé naar het geëxposeerde werk, dat helemaal achterin in de ‘toneelkijkershoek’ is opgehangen. Het is een ruimte waar veel groepen en relaties van Het Nationale Theater (HNT) voor allerlei activiteiten samenkomen, maar die ook voor publiek toegankelijk is. De expositie bestaat uit vier grote foto’s en een serie kleinere, er ligt een dummy ter inzage, met foto’s en brieven die de twee aan elkaar schreven. Dat geeft een heel intieme inkijk in hun relatie.

“We hadden eindeloze gesprekken en waren heel eerlijk tegen elkaar,” vertelt Vixtoria. “De winkel Lola Stola heeft zijn eigen openingstijden, Lola werkt ’s nachts, 's ochtends slaapt ze uit. Ze is een indrukwekkende verschijning, die alle vooroordelen tart die mensen hebben over het uiterlijk van een vrouw van in de zestig. Zij is de koningin van haar rijk. Veertien kleurrijke vogels vliegen door haar winkel, een paradijs waar ze al haar schatten heeft uitgestald, zoals de kleding en de glinsterende voorwerpen die ze door de jaren heen zorgvuldig heeft verzameld. Toen we begonnen met opnames voor de film ‘My First Home’, richtte ik mijn camera op haar en zo begon ik langzaam bij haar binnen te komen. Zij fotografeerde op haar beurt mij. De beelden die we hebben gemaakt, werden op die manier een verlengstuk van onszelf.”

De foto’s laten hen zien in een interieur met tijgerprints en felgekleurde vogels die op een touwtje zitten. Ook zijn er buitenopnames gemaakt tussen bloeiende hyacinten en voor gestapelde bananendozen. De foto’s stralen vooral veel genegenheid uit, zowel die waar ze samen op staan als de beelden die ze van elkaar maakten.

 

HNT nodigt net afgestudeerde kunstenaars uit om hun werk te tonen in Theater aan het Spui. Per jaar presenteren drie kunstenaars hun tentoonstellingen. De finissage van ‘Your Eyes’ is vrijdag15 maart om 17.00 uur in Theater aan het Spui, de kunstenaar is dan zelf ook aanwezig.

 

Vixtoria Salomonson, ‘Your Eyes’ t/m zondag 18 maart in Theater aan het Spui. Openingstijden dagelijks van 9:30-18:00 en op de avonden dat er voorstellingen zijn. Meer informatie www.hnt.nl


* Vixtoria Salomonsen identificeert zichzelf als non-binair en prefereert daarom de persoonlijke voornaamwoorden hen/hun 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...