donderdag 1 februari 2024

 

Afstudeerders modeopleiding exposeren vijftig jaar na dato

 De klas van 69’ is de titel van een tentoonstelling in de Haagse Kunstkring, die laat zien dat elf studenten vijftig jaar na hun afstuderen nog steeds kunst maken.

 


 

Vijftig jaar geleden studeerden elf studenten af aan de modeafdeling van de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten, nu exposeren zij met recent werk in de Haagse Kunstkring (HKK). ‘De klas van 69’ heet de tentoonstelling, naar het jaar van hun aanmelding voor de opleiding NXI. De


opleiding hield op te bestaan in 1978 en veranderde in de Engelstalige studie Fashion and Textile, die bekende namen leverde als Erik Frenken en Das Leben am Haberkampf.

Het is hard werken aan de huidige opleiding op de kunstacademie, waar soms minder dan de helft de eindstreep haalt. Destijds haakte bijna niemand af, maar de toelating was streng. Er waren vaak meer dan 200 gegadigden die naar de modeklas van de kunstacademie wilden, waar maar plaats was voor zo’n twintig studenten.

De opleiding voor akte NXI bestond uit het klaarstomen voor een baan in de mode, maar de studenten moesten ook hun ‘pedagogisch getuigschrift’ halen, zodat ze konden lesgeven. Dat gaf de zekerheid dat ze in elk geval een inkomen hadden. Het gevolg was wel dat de opleiding ambivalent was, met naast vakken als modeltekenen, stilleven en kunstgeschiedenis ook patroontekenen, dessinontwerpen en textielwarenkennis. Daar kwamen dan nog echte de onderwijs- gerelateerde vakken bij zoals maatschappelijk inzicht en wetgeving, didactiek en zwartbordtekenen.

 

Trends

De tentoonstelling in de HKK werd gerealiseerd door Sonja van der Burg en Rineke Kop. Alle elf exposanten zijn altijd blijven tekenen en schilderen, zeven van hen hadden daarnaast een baan in het onderwijs en één kreeg daadwerkelijk een loopbaan in de mode. De modetekeningen van Ellen Schreuders laten zien welke stijl in de tachtiger jaren populair was. Ze had een neus voor de nieuwste trends en publiceerde in het modetijdschrift ‘Lijn en Stijl in Fashion’. Voor haar trefzekere tekeningen bezocht ze de voor- en najaarsshows in Parijs. Schreuders overleed in 2017.

Bij alle deelnemers is de liefde voor het vak terug te vinden. In het werk van Van der Burg staat de mens centraal, ze geeft weer hoe de omgeving door de mens ervaren wordt en maakt met dat thema zowel schilderijen als keramiek en borduurwerk. Ze exposeert regelmatig in galeries. Rineke Kop laat zich leiden door emoties, ze noemt haar werk waarin kleuren een grote rol spelen lyrisch-abstract. Van Toby O’Meeng is een serie heel bijzondere collages te zien die zich voortzetten over de lijst. Elsbeth Gorter maakt mooie onconventionele portetten met pastelkrijt. Ursula Broug werkte bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en hielp menig journalist aan de nodige informatie over kunstenaars. Ze volgt nog steeds schilderlessen bij kunstenaar Ab van Overdam om de oude schildertechnieken onder de knie te krijgen.

 

Discussies

Op dit moment worden veelal heftige discussies gevoerd over het feit dat op de kunstacademies niet meer wordt geleerd hoe je moet tekenen. In Elsevier Weekblad publiceerde journalist Benno de Jongh onlangs het artikel ‘De teloorgang van traditioneel kunstonderwijs’ waarin hij schrijft: ‘Het moge duidelijk zijn: het conceptualisme, de stroming waarin het idee of concept van de kunstenaar allesbepalend is, heeft het op de huidige kunstacademies gewonnen van de vaktechnische uitvoering. Er wordt niet meer geleerd om naar de werkelijkheid te kijken’. Dat was in 1969 nog niet aan de orde. Op de tentoonstelling ‘De klas van 69’ is goed te zien dat iedereen van de opleiding NXI heeft leren tekenen.

 

Overige deelnemers: Lidwien Chorus, Elsbeth van der Hoeven, Francisca Janssen, Esther Kranendonk, Simone Robbers en Sophia de Roo van Alderwerelt.

 

‘De klas van 69’ t/m zondag 24 september in de Haagse Kunstkring. Meer informatie www.haagsekunstkring.nl

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...