donderdag 1 februari 2024

 

Tewaterlating van zelfvoorzienende ark

Architect Hans Kuiper ontwierp een jacht met als zeil een opklapbare vliegtuigvleugel die ook dienst doet als zonnepaneel.


De tewaterlating van de Autark-Zero in Oppenhuizen (Friesland) is een evenement waar een groep architecten uit Den Haag en uit de rest van Nederland massaal op afgekomen is. Het elektrische motorzeiljacht in de vorm van een catamaran met een lengte van twaalf en een breedte van vier meter, is een ontwerp van architect Hans Kuiper (1951), oprichter van architectenbureau KOW. Den Haag kent Kuiper wellicht ook nog van de periode dat hij hoofd Stedenbouw van gemeente Den Haag was (2009 -2010). Hij kocht een oude stolpboerderij in Oppenhuizen waar hij nu met vrouw en kinderen woont. Op zijn land staat een grote loods, waarin Kuiper zijn droom verwezenlijkte: hij bouwde er eigenhandig een ark.

De naam Autark verwijst naar de ark van Noach, volgens de bijbel het vaartuig waarmee Noach, zijn gezin en twee exemplaren van alle dieren op aarde de zondvloed overleefden. In een brede sloot naast de boerderij dobbert nu een futuristisch ogende catamaran met een dak in de vorm van een vleugel, daarachter ontvouwt zich de horizon met silhouetten van het polderachtige landschap, afstekend tegen de ondergaande zon. Op het zeiljacht staat een spot gericht, het vleugelzeil vouwt zich zacht snorrend uit en richt zich op, het lijkt alsof het schip zo uit het water zal opstijgen.

 

Vleugelzeil

In 2016 begon Kuiper aan de bouw van zijn zeiljacht, een schip met een constructie en technologie die nog niet bestonden. Vanaf 2018 werd hij bijgestaan door René Mullié, die ervaring heeft met techniek en elektronica. “Het jacht is compleet zelfvoorzienend, er zijn zelfs twee kleine kassen waarin voedsel kan worden gekweekt,” aldus Kuiper. “Er is geen vervuilende uitstoot en er is gezorgd voor opvang en filtratie van regenwater.”

Het meest spectaculair is het ‘vleugelzeil’ dat plat op het cockpitdak ligt, uitgevouwen en rechtop gezet kan worden en dienst doet als zeil en zonnepaneel. Het is gemaakt op de manier en met de technologie van de vleugel van een vliegtuig.

Kuiper’s ontwerp is gepatenteerd en er worden op dit moment plannen gesmeed om op deze manier vrachtschepen te bouwen die op zonne-energie over alle oceanen van de wereld kunnen varen.

 

‘Autark’ van Hans Kuiper. Meer informatie www.greenmarineconcepts.com

 

 

Foto’s Arthur van Dijk

 

 

 

 

 Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...