donderdag 1 februari 2024

 

Corneille tekende verschroeide aarde

 

In de lijstenmakerij van Rob Schippers biedt verzamelaar Ton Deurloo een aantal litho’s aan van Corneille uit een minder bekende periode.

 

\

 

Verzamelaar Ton Deurloo weet veel over kunstenaar Cornelis Guillaume van Beverloo (1922-2010), beter bekend
als Corneille. Hij verzamelde zo’n veertig litho’s uit de begintijd van de schilder en heeft nu een kleine expositie bij lijstenmaker Rob Schippers in de Kazernestraat om een aantal litho’s van de beroemde kunstenaar te verkopen uit de verzameling die hij in de loop der jaren heeft opgebouwd.

Corneille was een van de leden van de Cobra-groep. De internationale avantgarde-beweging werd in 1948 opgericht en bestond maar een paar jaar, maar markeert tot op heden een belangrijke ontwikkeling in de moderne kunst. Het uitgangspunt van de groep was dat kunst puur en spontaan moest zijn. Zij vonden inspiratie in primitieve kunst en kindertekeningen.

Het latere kleurrijke werk van Corneille, vanaf 1970, is het meest bekend bij het grote publiek, maar er was ook een periode dat hij werk maakte met onherkenbare vormen, geïnspireerd op de natuur. In 1950 verhuisde de kunstenaar naar Parijs en maakte hij een reis naar de Sahara. De woestijn maakte diepe indruk op hem. Hij maakte een reeks schilderijen en litho’s waarin de aarde werd afgebeeld als een verschroeide vlakte waar alleen enkele dieren en plantsoorten overleefden. Ook van dit vroege werk biedt Deurloo een aantal litho’s te koop aan. Van 1957 -1964 werkte Corneille voornamelijk abstract, daarna keert hij terug naar de figuratie met de vrolijke vissen en vogels.

 

Veilingen

“We kennen allemaal het kleurrijke werk van Corneille vanaf 1970 tot zijn dood, maar ik was juist gefascineerd door de periode van daarvoor, waarin hij aan het zoeken was naar zijn vormentaal,” zegt Deurloo. “Het werd voor mij een soort ontdekkingsreis. Ik kocht eerst een boek en ben toen op zoek gegaan naar waar ik dat werk kon vinden. Ik vond de prenten vooral op veilingen in Parijs en Kopenhagen. Het werd een sport om ze te pakken te krijgen.”

Van de veertig litho’s biedt hij er nu vijfentwintig te koop aan. Het werk beslaat de periode van 1950 tot 1970. Deurloo vindt het niet moeilijk om afscheid te nemen van een deel van zijn verzameling: “Een verzamelaar vindt altijd het laatste werk dat hij gekocht heeft het mooiste en dat bewaar ik. Het is leuk om nu ook anderen een plezier te doen met een deel van mijn verzameling.”

 

Waterpolo

Rob Schippers geniet er iedere keer weer van als hij een gast in zijn lijstenmakerij heeft, die iets van zijn werk of verzameling wil laten zien dat hij kan ophangen aan de lange muur. “Het is ooit begonnen als een leuke toevoeging aan de lijstenmakerij en bedoeld om meer mensen naar binnen te krijgen. Dat is goed gelukt. Op dit moment is het bijna een baan extra geworden,” zegt hij.

Hij kent Deurloo die eigenlijk architect is, uit de wereld van het waterpolo. “Deurloo heeft mij als het ware geboren zien worden, onze families waren door de sport erg betrokken met elkaar.”

Op elke litho staat aangegeven hoeveel exemplaren ervan bestaan, samen met het nummer van de afdruk. Ze zijn in Parijs gedrukt door Michel Cassé, de prijzen liggen tussen de 100 en 400 euro.

 

‘Corneille’ bij lijstenmaker Rob Schippers, Kazernestraat 114a, t/m dinsdag 1 december. Openingstijden dinsdag t/m zaterdag, 10.00- 17.00 uur. Meer informatie www.schipperslijsten.nl

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...