donderdag 1 februari 2024

 

Verborgen deel Haagse Passage herbergt modern design

 

Boven in de Passage presenteren designers uit de hele wereld dit weekend hun ontwerpen. Een unieke gelegenheid om de overdekte winkelgalerij eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

  De bovenverdiepingen van de Haagse Passage staan normaal gesproken leeg. Jammer, want een Haagsere plek bestaat er bijna niet. Voor initiatiefnemer en curator Mary Hessing was dit gegeven aanleiding om er het festival Design Passage te situeren. Een initiatief van  Embassies of Design Foundation en Woth Studio waar Hessing en haar partner Toon Lauwen aan verbonden zijn. Dit weekend zijn de kale ruimtes gevuld met exclusief design.

Het is een feest om rond te dwalen door de gestripte vertrekken met de brokkelige muren en verweerde deuren. Vanuit de diepte schijnt de kerstverlichting vanuit de Passage naar binnen. Aan de andere kant ontvouwt zich een poëtisch uitzicht op centrum Den Haag zoals je het zelden ziet. Een perfect decor voor het moderne design dat makers uit de hele wereld hier laten zien.

Toen we ons afvroegen hoe een designfestival in Den Haag eruit zou moeten zien, realiseerden wij ons dat juist de ambassades onze stad zo speciaal maken,” zegt Hessing bekend van onder meer het festival Designkwartier en BlowUp Art rond de Hofvijver.

“Nederland is prominent aanwezig op het gebied van internationaal design, er zijn heel veel studenten die in Eindhoven en aan de Haagse kunstacademie komen studeren en dan blijven hangen. Het bijzondere van Den Haag is, dat er door al die ambassades en strafhoven zoveel expats zijn. Wij vonden het interessant om de link te leggen tussen de ambassades en ontwerpers, die allemaal hun eigen cultuur meebrengen. Toen ik deze ruimtes zag, dacht ik onmiddellijk: als het hier zou kunnen zou dat fantastisch zijn!

 

Haagse ontwerpers

Onder de vijftig deelnemers is een aantal goede Haagse ontwerpers zoals Celia Hadeler met haar ‘geplooide’ tapijten, waarvan de plooien bij nadere beschouwing een optische illusie blijken. Syna Dyks maakt prachtige textielsculpturen met gerecycled plastic. Mimi Berlin woont en werkt vanuit Amsterdam, maar is een geboren en getogen Hagenaar. Ze maakt gekleurde, vaak grappige objecten van verzameld plastic. Bas Kosters uit Amsterdam ontwerpt humorvolle kleurige design, waaronder kunstpoppen, zachte sculpturen en accessoires.”

Vanuit het buitenland doen ook veel ontwerpers mee. Hessing: “Via de Braziliaanse ambassade komt Roberta Banqueri, een interieurontwerpster met bijzondere meubelen, Malta stuurt de keramiste Martina Faruggia en Kosovo de juwelier Ariana Nila. Griekenland komt met ontwerpers onder de naam ‘The New Raw’ die met robottechnieken werkt. Hun meubelobjecten worden laag voor laag geprint, ze transformeren plastic afval in mooie producten. Ik ontdekte hen in Milaan maar ze werken in Rotterdam.”

 

Bauhaus

Zondagochtend 19 november staat in Studio Dudok een gesprek met Gert Dumbar op het programma, waarvoor ook kaarten te koop zijn. “Dumbar heeft een heel leuk project gedaan met studenten van de Koninklijke Academie waar hij les geeft. Ze exposeren met werk dat als opdracht had een iconisch Bauhausstuk te herinterpreteren, op een manier dat je erom kunt lachen, daar is een flinke dosis humor in verwerkt. Een andere expositie toont de affiches ‘algemene beschouwingen’ van de Nieuwe Bossche Kunstschool. Grafisch ontwerpers en studenten uit heel Nederland zijn uitgedaagd om alternatieve verkiezingsposters te ontwerpen voor de komende verkiezingen. De posters zullen bij Amare en bij Dudok te zien zijn,” aldus Hessing.

In de Passage is op nummer 12 een ontvangst- en expositieruimte op de begane grond. Hier vindt de kaartverkoop plaats en is een voorproefje van de tentoonstelling te zien. Met de code op de posters in de stad zijn ook tickets te bestellen.

 

‘Design Passage’ vrijdag 17 t/m zondag 19 november van 11.00 tot 18.00 uur, Passage. De expositie is niet toegankelijk voor minder validen. Meer informatie www.embassiesof.design.nl

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...