donderdag 1 februari 2024

 

Kunst uit Korea

In Zuid-Korea is het voor vrouwen nog steeds moeilijk een gerespecteerd kunstenaar te worden. Kunstinstelling West presenteert de tentoonstelling ‘Hexed, Vexed, and Sexed’ met werk van vrouwen die het wél lukte.Acht vrouwelijke kunstenaars uit Zuid-Korea exposeren in de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout. Kunstinstelling West werkte hiervoor samen met Alternative Space Loop, een ruimte voor hedendaagse kunst in Seoul, die een keuze maakte uit hun beste vrouwelijke kunstenaars. Hun werk bestrijkt de periode na de Koreaanse oorlog, van de jaren zestig tot nu.

De tentoonstelling ‘Hexed, Vexed, and Sexed’ verwijst naar de beperkte vrijheid van vrouwen in Korea, zij zijn over het algemeen gedoemd om thuis te blijven zodra er een kind op komst is. Steeds minder vrouwen willen daarom nog kinderen en de bevolkingsgroei loopt terug. De Koreaanse cultuur is vrouwonvriendelijk, vrouwen worden geïntimideerd, ze kunnen nog steeds ongestraft begluurd en gefilmd worden in wc’s en kleedhokjes. De ‘Hex’ staat voor de onbedwingbare kracht van vrouwen, de ‘Vex’ daagt de mannelijke kijk op de zaken uit en de ‘Sex’ laat zien dat werkelijke seksuele bevrijding in Korea niet bestaat.

 

Larven

Haejung Jung maakte de installatie ‘Becoming sea squirt’, geïnspireerd op de unieke biologie van de zeeduivel. De larven daarvan hebben neus, ogen, vinnen en hersenen en verschillen niet veel van een gewervelde foetus, maar al groeiend verteert het dier zijn eigen organen, het degenereert en wordt een soort plant in de modder. Zeeduivels hebben geen geslacht en kunnen zich zowel seksueel als ongeslachtelijk voortplanten.

In een doorzichtige tent kan de bezoeker plaatsnemen op een zacht tapijt dat de kleuren en vormen van een koraalrijke zeebodem heeft. Door een virtual reality bril te op te zetten, krijgt de toeschouwer het idee dat hij in zee zwemt, zoals de larve van de zeeduivel. Zittend en staand, verandert het beeld mee.

 

Martelwerktuig

Het is heel jammer dat de installatie ‘Breaking Wheel’ van Chang Jia in West niet in werkelijkheid te zien is, maar de video die ervan gemaakt is, toont hoe fascinerend de performance er in 2014 uit moet hebben gezien. Helaas kon de installatie niet vanuit Korea naar Den Haag vervoerd worden, maar de kunstenaar is wel zelf aanwezig en door middel van een tolk maakt ze duidelijk wat haar geïnspireerd heeft. De video laat zien hoe twaalf grote wielen in een cirkel staan. Het zijn reconstructies van oude wielen van treinen en rijtuigen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Met deze wielen verwijst Chang naar martelwerktuigen die in de middeleeuwen werden gebruikt. Ze bekleedde ze met kleurige veren en bloemen. De wielen draaien, ze worden voortbewogen door twaalf vrouwen die er hoog bovenop zitten en fietsende bewegingen maken terwijl ze zogenaamde ‘werkliederen’ neuriën. In de middeleeuwen waren deze indringende liederen als religieuze muziek in Korea verboden.

Chang heeft een enorme lijst van groeps- en solotentoonstellingen op haar naam staan. Er is wel een serie cyanotypes van haar hand in de tentoonstelling te zien. Cyanotype is een fotografisch proces waarbij - na ontwikkeling - een cyaan-blauwe afdruk ontstaat.

 

Rillingen

Op de eerste verdieping zijn schilderijen, tekeningen en video’s. Eunsae Lee is een van de bestverkopende kunstenaars van de deelnemers. Het werk van Eunsae laat de verwarring zien die haar tijdens het maken van een serie van drie schilderijen overviel. Ze schildert vrouwenlichamen en rebelleert daarmee tegen het gebruik van stereotypen. Ze heeft een fascinatie voor het vrouwenlichaam en vraagt zich steeds af of ze nu zelf óók stereotypen schildert. Dat bezorgt haar koude rillingen. In de tuin staat nog een installatie van Ye Eun Min waarvoor ze voorwerpen gebruikte die mensen op straat hebben achtergelaten. Ze stapelt ze lukraak op elkaar en brengt kleur aan.

 

‘Hexed, Vexed and Sexed’, t/m zondag 14 januari 2024 in West Den Haag. Meer informatie www.westdenhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...