vrijdag 13 maart 2020Hernieuwde belangstelling voor Art Deco Beurs

Artikel in Den Haag Centraal februari 2020
 Na vier jaar weg te zijn geweest uit Den Haag is er opnieuw een beurs voor verzamelaars van Art Deco in het Venduehuis aan de Nobelstraat.

In 2016 vond in de Grote Kerk de laatste Art Deco Beurs plaats. Zeventien jaar lang was het een belangrijk Haags evenement waar veel liefhebbers uit heel Nederland op af kwamen, maar het bezoekersaantal verminderde en de beurs verdween. Na vier jaar is de oude traditie in ere hersteld: de stichting Art Deco 2.0 werd opgericht met als doel een nieuwe beurs te realiseren.
“Door de naweeën van de crisis en natuurlijk ook door de vele online veilingen kwamen er destijds steeds minder bezoekers,” zegt Cok van der Lee, voorzitter van de stichting. “Maar we vingen steeds meer signalen op dat er weer behoefte was aan een fysieke beurs, zowel van de particuliere verzamelaars als van de handelaren. De nieuwe beurs wordt in het Venduehuis gerealiseerd, op een steenworp afstand van de Grote Kerk. Er is nu al bijna te weinig ruimte om iedereen te herbergen, dus wie weet, groeit de beurs in de toekomst weer naar een grotere locatie toe.”
Het bestuur van de stichting bestaat uit Cok van der Lee, secretaris Elzeba Kleiss, penningmeester Stefan de Jong en Arie de Boer, Art Deco-kenner. De Boer is de enige oudgediende die al vanaf de eerste beurs in 1999 bij de organisatie betrokken was en die met zijn ervaring en netwerk van onschatbare waarde is. De bestuursleden zijn alle vier liefhebbers, Van der Lee en De Jong vatten al eerder het plan op om de beurs nieuw leven in te blazen. Na een ontmoeting met Ezelba Kleiss die zich bij hen aansloot, was het niet meer dan vanzelfsprekend dat Arie de Boer erbij kwam en de stichting Art Deco 2.0 een feit werd. “Het is op basis van non-profit,” zegt Van der Lee. “Het is vooral de liefde voor de toegepaste kunst uit 1880-1980 die ons bij elkaar bracht en de wil om er een succes van te maken.”

Amsterdamse school
Volgens Van der Lee is er op dit moment veel nieuwe belangstelling, ook bij jongeren en vooral bij de groep dertigjarigen. Het begon met de tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 2016, een spectaculaire overzichtstentoonstelling van interieurontwerpen van de Amsterdamse School ofwel de Nederlandse Art Deco. Voor het eerst waren nu ook de interieurs te zien, met stoelen, kasten, klokken, lampen, glas-in-loodramen, haardschermen, vloerkleden en ontwerpen voor behang. Dat alles in de fantasierijke vormen en expressieve kleuren van de Art Deco beweging.
Op 14, 15 en 16 februari 2020 opent de stichting Art Deco 2.0 voor het eerst de deuren van de nieuwe publieksbeurs voor Toegepaste Kunst 1880-1980. Ruim twintig kwalitatief hoogwaardige galeries van Art-Nouveau, Art-Deco, Amsterdamse School en Nieuwe Kunst zullen de mooiste voorwerpen uit hun collecties presenteren. Om het publiek meer wegwijs te maken, zijn er ook lezingen gepland met als achterliggend doel de belangstelling voor deze kunstperiode nog meer aan te wakkeren. De lezingen worden dagelijks gehouden van 11.00-12.00 uur in de Nobelzaal op de eerste etage van het veilinghuis, onder anderen door Frans Leidelmeijer, expert toegepaste kunst 1880-1980 en Jan de Bruijn, hoofdconservator moderne toegepaste kunst en vormgeving Kunstmuseum Den Haag.

Beurs Art Deco 2.0 in het Venduehuis der Notarissen, Nobelstraat 5, 14, 15 en 16 februari. Meer informatie en toegangskaarten via de website www.artdeco20.nl en aan de kassa. Prijs: 10 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

Candid Camera gericht op Schevenings strand Artikel Den Haag Centraal van 4 juni 2020 Museum Panorama Mesdag brengt met de tentoonste...