donderdag 22 juli 2021

 

Japanse motormeisjes en Amish-jeugd

Artikel in Den Haag Centraal van 1 juli 2021

Afstuderende studenten van de afdeling Textiel & Mode van de Haagse kunstacademie leveren dit jaar weer prachtige collecties. Te zien online en tijdens de Graduation Show aan de Prinsessegracht.

 


De jaarlijkse Graduation Show van de afdeling Textiel & Mode van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) is een spektakel waar elk jaar weer reikhalzend naar uitgekeken wordt, met als hoogtepunt de collecties van de afstudeerders. De hele afdeling werkt er gewoonlijk aan mee, dit jaar is er een aangepaste versie in de Electriciteitsfabriek, een droomdecor voor manifestaties zoals deze. Voor ‘Exposed 2021’ zijn de presentaties vastgelegd in een filmische registratie, die nu te zien is op het digitale platform ‘Exposed online’. Het werk van de afstudeerders zal ook te zien zijn op de KABK Graduation Show van 8 tot en met 11 juli op de kunstacademie aan de Prinsessegracht.

 Verpakkingsmateriaal


In de Electriciteitsfabriek zijn glazen kassen neergezet, voor elk van de textielafstudeerders één. Max Willebrand Westin is dit jaar de winnaar van het Keep an Eye Textile & Fashion Scholarship. De prijs is een geldbedrag van 10.000 euro, dat hij mag investeren in zijn verdere ontwikkeling, zoals een stage of een masterstudie. Westin maakt subtiel kant- en haakwerk van materialen die hij vindt tijdens lange wandelingen. Plastic zakken worden omgezet in garens en garens worden omgezet in textiel. In een map staan foto’s van het originele materiaal naast die van het kunstwerk dat hij ervan maakte. “De afgelopen jaren heb ik talloze uren besteed aan het met de hand vervaardigen van textiel en heb ik een hechte band met het handgemaakte ontwikkeld,” zegt hij. “Ik voel me aangetrokken tot het werken op kleinere schaal en ik heb altijd de voorkeur gegeven aan een fijnere draad boven een dikker garen. Voor mij vereist iets kleins een bepaalde kwaliteit van aandacht.”

Ook de stoffen van afstudeerder Syna Dyks zijn een lust voor het oog. “Ik heb onderzoek gedaan naar de prikkels die onze hersenen beïnvloeden en daar zijn deze patronen en kleuren uit voortgekomen. De kleur grijs kan je bijvoorbeeld in een neerslachtige stemming brengen,” zegt ze. “De stoffen zijn geproduceerd in samenwerking met het textielmuseum in Tilburg, waar ik stage liep. Daar ben ik vervolgens weer handmatig doorheen gaan weven.”

 

Japanse bendes

Het is een ongeschreven wet dat de collectie van de afstudeerders van de afdeling mode niet altijd draagbaar hoeft te zijn. Het menselijk lichaam wordt gezien als een medium om ontwerpen te presenteren. In het geval van Luka Dortmans is dat zeker niet het geval. Haar jassen en truien zien er zacht en comfortabel uit, maar zijn vooral ook heel mooi, schitterend van kleur en zeker geschikt om te dragen. “Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor Japan en dan vooral voor de


outsiders,” zegt ze. “Meisjes uit de Sukeban en Bosozuku-bendes, creëren hun eigen wereld en gaan in tegen de standaardregels van de Japanse maatschappij. Ze rijden vaak op motorfietsen en hebben hun eigen mode. In mijn collectie heeft elk model haar eigen persoonlijkheid en ‘looks’, maar samen vormen ze toch een groep. Ik gebruik oude kleding die ik beschilder en voeg materialen toe. Door de felle kleuren krijgt het geheel een rauwe uitstraling;”

Een totaal andere wereld is die van Pien Klein Douwel. Zij is gefascineerd door jeugd die in een besloten gemeenschap opgroeit en focuste zich op de jongeren van de Amish. Rond hun zestiende mogen zij een korte periode, tijdens de ‘Rumspringa’, in de ‘gewone’ wereld rondkijken, voordat ze officieel lid worden van de geloofsgemeenschap. De kleding die Klein Douwel ontwerpt is van goede kwaliteit en duurzaam, verspilling is uit den boze. Hetzelfde kledingstuk kun je op meerdere manieren vouwen en veranderen, of aanpassen aan verschillende maten.

“Een goed ontwerp moet functioneel zijn, tijdloos en duurzaam,” zegt Stef Reijnierse die geïnteresseerd is in kleding voor werk, sport en militairen. “Kleding kan steeds opnieuw gerepareerd worden, je krijgt dan een band met zo’n kledingstuk.” Hij verwerkt onder andere metalen strips in zijn kledingstukken, die zo een bijzondere vorm krijgen. “De kledingstukken kunnen op den duur zelfs objecten worden die je aan de muur hangt.”

 

‘KABK Fashionshow & Exposed 2021’, online en gedurende de KABK Graduation Show van donderdag 8 t/m zondag 11 juli. KABK prinsessengracht. Voor meer informatie www.graduation2021.kabk.nl

 

 

 

Fotograaf modefoto’s:  J W Kaldenbach,

 

Drie textiel foto’s van MH

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...