donderdag 16 juni 2022

 

Collages, oude tenten en posters van stof

Artikel in Den Haag Centraal van 16 juni 2022

De fashionshow van de kunstacademie heeft voor het eerst plaats in Amare en is voor iedereen gratis toegankelijk. Afstudeerders showen hun collectie en alle studenten laten zien waar ze het hele jaar mee bezig zijn geweest.


De jaarlijkse Graduation Show van de afdeling Textiel & Mode van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten is elk jaar een happening waar de studenten van alle jaarlagen naar uitkijken. Gewoonlijk was de fashionshow alleen toegankelijk voor een select publiek en kon er een beperkt aantal kaarten gekocht worden, maar nu - na twee jaar van beperkingen - gooit de kunstacademie het over een andere boeg. Iedereen is welkom op vrijdag 17 juni in Amare, waar ‘EXPOSED 2022’ te zien zal zijn. Er is gekozen voor een festivalachtige sfeer, de modellen showen de collecties in de gangen van alle drie de verdiepingen en de ontwerpen van de studenten Textiel worden door het hele gebouw geëxposeerd.

 

Kaapverdië

Meestal werken de studenten tot in de laatste week door aan hun afstudeercollectie, zo ook Daisy Silva, die nog druk bezig is om foto’s op de stof te printen, die ze in haar ontwerpen gebruikt. Haar beide ouders komen van de Kaapverdische Eilanden, waar ze inspiratie opdeed. “Ik ben opgevoed in Nederland en wilde mijn twee verschillende achtergronden combineren. Ik kwam erachter dat de cultuur van Kaapverdië zelf ook een gemixte cultuur is, van Portugal en Afrika. De bewoners dragen kleding die is meegenomen door familieleden die in Europa zijn geweest. Het is een soort traditie: als je op reis gaat, dan neem je kleding mee terug. Op Kaapverdië hebben ze nauwelijks winkels. De bewoners combineren alles op een heel eigen manier door alles over elkaar heen aan te trekken. Dat vond ik interessant. Voor mijn collectie heb ik ook gedragen kledingstukken gebruikt en er collages van stof mee gemaakt. Ik maak zelf draden van oude kleding, daarmee heb ik delen gehaakt die heel kleurig zijn geworden.” De ontwerpen van Silva hebben een eigentijdse uitstraling met een zweem nostalgie.

Veel studenten zijn zich sterk bewust van de klimaatproblemen en werken met duurzame
materialen of gebruikte stoffen. Britt van As maakte haar kleding van tenten die ze verzamelde via marktplaats, vrienden en kennissen. De vouwen en ritsen van de oorspronkelijke tenten liet ze intact. “Ik vind ‘technische’ kleding zoals bijvoorbeeld de outdoor-merken heel interessant. Vooral de geheime zakjes en bijzondere naden die erin zitten, zijn mooi. Een tent is rond, dus als je dat plat neerlegt krijg je nieuwe vormen, die heb ik zo gelaten. De tent staat symbool voor de natuur, maar ik hou ook erg van het stadsleven, ik heb beiden gecombineerd door stropdassen en overhemden aan mijn ontwerpen toe te voegen.” Op de stof die ze gebruikte, zijn oude foto’s van de wandelingen met haar opa geprint.

 

Exotisch

De roots van Marcos Kuah liggen in Maleisië (Borneo). Hij begon daar met een studie grafisch ontwerpen en studeert nu af aan de afdeling Textiel in Den Haag met een collectie wandkleden die hij zelf ‘posters van stof’ noemt. Hij gebruikte decoratieve motieven in pastelkeuren, die prachtig harmoniëren. Ze vinden hun oorsprong in zijn geboorteland. “Ik was altijd al gefascineerd door de vele decoraties die je daar vindt, vooral op manden, kleding en andere textiel. Ik begon met pen en papier, maar ik vond dat als ik iets over mijn eigen cultuur wilde vertellen, ik dat óók in textiel moest doen. Toeristen kopen in Borneo souvenirs met kleurige patronen, maar zij weten niet dat er overal een betekenis achter zit. Ze komen naar mijn land omdat ze het exotisch vinden, maar ze ervaren nooit echt hoe het er echt is. De bewoners voeren een toneelstukje voor hen op en vaak wordt om de toeristen gelachen of minachtend over hen gesproken, zodra ze weer weg zijn. Ik hoop dat mijn werk ooit in een museum terechtkomt, als een statement. Met mijn advertenties van stof wil ik aan de wereld laten zien dat de cultuur  in mijn land niet minder is dan die in het Westen.”

 

‘Exposed 2022’, Graduates Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Vrijdag 18 juni van 19.30 tot 22.00 uur, Amare. Toegang gratis. Meer informatie www.kabk.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...