woensdag 9 maart 2022

 

‘Knutselaar’ Zoderer maakt museaal werk

 Artikel Den Haag Centraal van 24 februari 2022

Voorlinden presenteert de eerste solotentoonstelling van Beat Zoderer in Nederland. Met alledaagse materialen maakt de kunstenaar kleurrijke objecten, installaties en sculpturen.




Beat Zoderer (1955) is opgeleid als architect en dat verklaart misschien zijn behoefte om orde in de chaos te scheppen. Zijn werk is sterk beïnvloed door het constructivisme, een kunststroming waarbij geometrische vormen gebruikt worden. In de architectuur ligt daarbij de nadruk op materiaal en constructie. In het werk van Zoderer komt zijn gevoel voor ruimte en compositie duidelijk naar voren. Wat hij anders doet, is dat hij juist graag fouten, toevalligheden en onvolkomenheden toelaat.

De Zwitserse kunstenaar is Nederland nog niet zo bekend, maar in eigen land behoort hij tot de meest vooraanstaande kunstenaars. Tijdens het opbouwen van de tentoonstelling ‘Less and More’ in museum Voorlinden, met een selectie van veertig jaar werk, is hij zelf aanwezig. Zoderer zoekt de grenzen op, hij speelt met het begrip ‘Less is More’, dat veel designers en architecten gebruiken die vinden dat de kracht zit in het weglaten. Hij noemt zijn tentoonstelling ‘Less and More’, omdat hij vindt dat het gebruik van veel elementen ook iets kan toevoegen.

 

Bastler

De bijnaam van Zoderer is de ‘Bastler’, de knutselaar. Die naam draagt hij met ere. In een interview met een medewerker van museum Voorlinden zegt hij: “Ik vind het een geweldige bijnaam. Het is Duits en betekent dat je een doe-het-zelver bent en geen vakmanschap beheerst. Sommigen noemen mij zo, omdat mijn kunst gemaakt is van goedkoop, soms tweedehands, materiaal en omdat het niet perfect is. Ik verberg geen schroeven en laat zien hoe het werk gemaakt is. Als er krasjes ontstaan tijdens het maken van het kunstwerk, dan omarm ik die. Want het gaat mij niet om de techniek, het gaat om het concept áchter het kunstwerk, die strengheid. Maar ik vind de bijnaam leuk, ik ben de beste ‘Bastler’ die er is!”

Zoderer houdt niet van perfectie, hij houdt van dingen die kunnen instorten, maar in overleg met het museum is voor de veiligheid toch een en ander vastgezet.

De leegte, de ruimte die overblijft, is voor hem zeker zo belangrijk als de vorm zelf. Er staat een grote kleurige vijfhoek in het museum, een vervormd pentagram, waar de bezoeker omheen kan lopen, tegelijkertijd werkt het als een venster. De lege ruimte in het midden is een wezenlijk onderdeel van het kunstwerk.

 

Tochtstrip

Het werk ‘Horizontale Partitur, vertikal gelagert’, dat een hele wand beslaat, is samengesteld uit gekleurde strips en plankjes, met hier en daar een borstelige zwarte tochtstrip. Zoderer wil met dit werk zijn grote liefde voor muziek laten zien, als een ‘symfonie voor de ogen’. De onderdelen komen van bouwmarkten. Als hij de installatie opbouwt, bedenkt hij ter plekke hoe het eruit komt te zien. Hij gebruikt nooit een waterpas of liniaal. Het werk moet op basis van zijn gevoel in de ruimte geplaatst worden. Juist die kleine afwijkingen, soms niet meer dan een millimeter, geven spanning. Iedere keer wanneer hij deze installatie opnieuw samenstelt, wordt het formaat anders. De ritmische stapeling balanceert losjes op dunne boekensteunen. Het vraagt om veel geduld en uithoudingsvermogen om alles in elkaar te zetten en ook tijdens het opbouwen in museum Voorlinden stortte de installatie meerdere malen in.

 

Kantoorboekhandel

Voor zijn collages koopt Zoderer de materialen vaak in de gewone kantoorboekhandel. Ze blijven herkenbaar, want hij bewerkt ze niet. Hij gebruikt plastic mappen, zelfklevende etiketten en carbonpapier en voegt ze samen tot een kunstwerk.

De eyecatcher van de tentoonstelling is wel de grote opgeblazen ‘Balloon No. 1’. De ballon heeft een doorsnede van 3,5 meter en is behangen met 24 lichtgevende neonbuizen in de kleuren roze, blauw, geel en groen. De ballon van canvas moet spanning blijven houden, want anders stort de installatie in elkaar.

Net zo veelkleurig is het schilderij ‘Zig-Zag No. 9. Hommage an Henri Rousseau’, waarbij Zoderer zich heeft laten inspireren door


de beroemde Franse kunstenaar met zijn primitieve schilderijen van magische, exotische jungles met tijgers. Beide kunstenaars gingen niet naar de kunstacademie, maar volgden hun eigen intuïtie. Zoderer schilderde zijn eigen tropische regenwoud met brede zigzaggende lijnen. ‘Als je maar lang genoeg kijkt, dan komt er op een gegeven moment vanzelf een tijger uitgekropen’, schijnt hij gezegd te hebben.

 

Beat Zoderer, ‘Less and More’ t/m zondag 15 mei, museum Voorlinden, Wassenaar. Meer informatie www.voorlinden.nl

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...