woensdag 9 maart 2022

 Museumkwartier in de spotlights

 Artikel Den Haag Centraal februari 2022

Vijf dagen lang is bij het Binnenhof en op het Lange Voorhout het indrukwekkende lichtspektakel The Hague HighLights te zien. De wandeling voert langs twaalf culturele instellingen.




Nergens in Nederland liggen zoveel cultuurinstellingen zo dicht bij elkaar als rond het Binnenhof. Bij de Hofvijver en aan het Lange Voorhout staan twaalf theaters en musea. Dit jaar worden in Museumkwartier Den Haag twee jubileumfeesten gevierd: 200 jaar Mauritshuis en 175 jaar Pulchri Studio.

De feestelijkheden zijn gestart met de presentatie van vier lichtkunstwerken onder de naam The Hague HighLights, elk kunstwerk heeft zijn eigen verhaal, soms gruwelijk, soms grappig, maar allemaal wetenswaardig. Tijdens een wandeling van zo’n 45 minuten kan de bezoeker door en langs de geschiedenis van den Haag lopen, op alle locaties is informatie te vinden.


 

Kneuteren

De lichtprojectie op de Gevangenpoort staat in het teken van het rampjaar 1672. Hier wordt door kunstenaar Jurjen Alkema het verhaal van de lynchpartij van de gebroeders Johan en Cornelis de Witt verbeeld. De plaatselijke schutterij en een opgehitste mensenmassa maakten op gruwelijke wijze een einde aan de levens van deze twee mannen. Ernaast, op de Hofvijver, drijven sculpturen van Studio Kebbel, die refereren aan het vuurwerk dat daar al eeuwenlang plaatsvindt. De oudste afbeelding die bekend is van vuurwerk op de Hofvijver stamt uit 1586.

Op de Kneuterdijk, in 1539 nog de Knoeterdyck genoemd, was ooit een vinkenbaan. Je kon er vinken vangen met lokvogels, dat werd ‘kneuteren’ genoemd. De vinkenbaan diende ook als dijk om het water van de Hofvijver tegen te houden. Titia Ex maakte op het gebouw van de Raad van State het Neonkunstwerk ‘A thin line’, verwijzend naar de bekende uitdrukking ‘op het vinkentouw zitten’. Men zat namelijk op de treklijn, die gebruikt werd om de val voor de vinken te sluiten.

Op het Lange Voorhout maakte David Schoch, bekend van nachtclub PIP-Den Haag, ‘Getijde’, een 150 meter lang audiovisueel spektakel met een muzikale soundtrack van de Haagse dj en producer Gino van Dam. Met een zelf mee te nemen koptelefoon kun je deze beluisteren. In Den Haag, de stad aan zee, zijn de krachten van de maan voelbaar, de getijden spelen een belangrijke rol in de presentatie van 15 minuten. Onderdeel van ‘Getijde’ is een uitkijktoren tussen Theater Diligentia en de Kloosterkerk, ook zweeft er een grote maan ter hoogte van Escher in het Paleis boven het Lange Voorhout, zo’n 200 grondlampen bootsen de weerspiegeling op de branding na.

 

Pulchri Studio

Er is nog meer te beleven. Kunstvereniging Pulchri Studio aan het Lange Voorhout viert zijn 175 jarig bestaan en gaat dit jaar vier avonden open voor publiek, waarvan de eerste op vrijdag 25 februari. Alle zalen zijn open en de exposerende kunstenaars zijn zelf aanwezig. Studenten van het Koninklijk Conservatorium geven concertjes en ook Robert van Asten, wethouder Cultuur komt kijken.

Op diezelfde vrijdagavond is in de Kloosterkerk het concert ‘Dromen als Messiaen’ door organist Geerten van de Wetering te beluisteren, terwijl audiovisueel kunstenaar Marcel Wierckx kleurbeelden op het orgel projecteert.

‘The Hague HighLights’ t/m zondag 27 februari in Museumkwartier. Cultuuravond: vrijdag 25 februari in Pulchri Studio en ‘Dromen als Messiaan’ in de Kloosterkerk.  Meer informatie www.thehaguehighlights.nl en www.pulchri.nl

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...