zaterdag 6 mei 2023

 Veranderend onderwijs zichtbaar in expositie

 Artikel in Den Haag Centraal van 13 april 2023

Fotomuseum Den Haag maakte een tentoonstelling over 150 jaar onderwijs. Een ode aan de leerling met herkenbare situaties en herinneringen aan de schooltijd.

 


Wie herinnert zich zijn eigen schooltijd niet? Het is een periode vol met onzekerheden, ontluikende liefdes en vriendschappen voor het leven, een onvergetelijke tijd waarin je op zoek bent naar jezelf en naar jouw plek op de sociale ladder. Niet zelden is de school belangrijker dan het gezin, maar pestgedrag kan ook je toekomst verwoesten en je voor altijd met een minderwaardigheidsgevoel opzadelen.

Het Fotomuseum Den Haag maakte de tentoonstelling ‘School – Verliefd, verveeld, verslapen’, een fotografische reis door 150 jaar onderwijs. Voor velen zal het een feest van herkenning zijn, voor anderen een pijnlijke herinnering aan een moeilijke tijd. De expositie is in thema’s verdeeld en zo is goed te zien hoe de relatie tussen docent en leerling in de loop der jaren veranderd is. Op oudere foto’s zien we kinderen met een ernstige, soms zelfs angstige blik in de ogen. Op latere foto’s is de afstand tussen leraar en leerling minder groot, de leraar heeft zich verplaatst van vóór naar middenin in de klas. Tafels staan niet meer achter elkaar in rijen, maar in andere opstellingen.

 

Klappen

Aan het begin van de tentoonstelling hangen drie zwartwit foto’s uit 1961 met een jongetje dat in de hoek staat, aanvankelijk met het gezicht naar de muur, op de laatste foto hartstochtelijk huilend. Het meest shockerend is misschien nog wel dat een vrouw - misschien de juf - er destijds foto’s van maakte. Ook de foto van een eerste schooldag in 1955 straalt niet bepaald vrolijkheid uit. Kinderen houden hun moeders stevig vast, het moment van afscheid nadert onverbiddelijk. Weer op een andere foto is op een bord te lezen dat de school dicht is omdat de kolen op zijn. Haveloze kinderen poseren in 1917 bij een school in een woonwagen. Lezen leerde je met ‘Aap-Noot-Mies’ en zat je niet stil dan kreeg je klappen in je handpalm met een liniaal.

De tekst naast een foto van de Reichsschule in Valkenburg is bijna onvoorstelbaar. Van 1942 tot 1944 werden daar Nederlandse jongens opgeleid tot de toekomstige bestuurlijke en militaire elite van het Derde Rijk. Omdat hun ouders lid van ‘de foute partij’ waren, werden ze op hun oude school gepest en konden ze naar deze nationaalsocialistische school. De selectie was zwaar, leerlingen moesten goede cijfers hebben en lichamelijk sterk zijn, ze moesten daarnaast voldoen aan alle kenmerken van het Arische ras. Toen de geallieerden in september 1944 richting Limburg trokken, werden deze leerlingen naar Duitsland geëvacueerd waar ze loopgraven moesten bouwen of naar het front gestuurd werden.


Haagse scholen

Praktisch onderwijs was vroeger normaler en vaak moest je op je 12e al werken. Er zijn meisjes gefotografeerd in de keuken van de huishoudschool, jongens sleutelen aan motoren of leren hoe ze vissersnetten moeten maken. Inmiddels is er veel veranderd. Krijt is vervangen door het digibord, het leitje door de laptop. Jongens mogen breien, meisjes leren techniek.

Haagse scholen zijn goed vertegenwoordigd. Er is een foto van een school aan het Alberteimsplein In Spoorwijk waar kleuters in 1929 een maaltijd krijgen voorgeschoteld. Opvallend is een foto van de Zuidwalschool, een openluchtschool in Den Haag, waar de leerlingen buiten op het dak les krijgen. De architect was Dienst Plaatselijke Werken. Er is een foto van de gymnastiekles op het Rijnland Lyceum. Wie herinnert zich niet de angst om als laatste  gekozen te worden in het team?

Raimond Wouda fotografeerde scholen door heel Nederland, waaronder in 2006 het Haagse Segbroekcollege. Hij fotografeerde leerlingen buiten het klaslokaal met de camera op een hoog statief. Opvallend is de vrolijkheid van de leerlingen en de intimiteit waarmee ze zo dicht mogelijk bij elkaar kruipen.

Op recente foto’s wordt duidelijk hoe moeilijk het voor leerlingen in coronatijd was. Christian van der Kooy fotografeerde het Sweelinckplein in mei 2020, scholieren zitten in kleine groepjes op het gras en houden zo contact met elkaar. Uit diezelfde tijd zien we ook een foto van een meisje, alleen achter een laptop. School is onmisbaar voor de sociale ontwikkeling van een kind.

 

‘School – Verliefd, verveeld, verslapen’  t/m zondag 6 augustus in Fotomuseum De Haag. Meer informatie www.fotomuseumdenhaag.nl

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...