maandag 21 augustus 2023


Toch weer beelden op Lange Voorhout

 

Ook dit jaar is er weer een spectaculaire beeldententoonstelling op het Lange Voorhout en in de Kloosterkerk met deelnemers uit heel Nederland. ‘Voorhout Monumentaal 2023’ werd gerealiseerd door Pulchri Studio en conservatoren Jan van Huizen en Piet Warffemius.

 

Door Margreet Hofland

 

Dat de tentoonstelling ‘Voorhout Monumentaal 2023’ er toch weer komt, mag een klein wonder heten. Aan het conservatoren-duo, architect Jan van Huizen en kunstenaar Piet Warffemius, aangesteld door Pulchri Studio, heeft het niet gelegen. De heren wilden een tentoonstelling samenstellen die zijn weerga niet heeft. Ze ondernamen strooptochten door heel Nederland op zoek naar geschikte beelden voor op het Lange Voorhout en in de Kloosterkerk. Maandenlang stond Den Haag bol van koortsachtige activiteiten rond de voorbereidingen, vele gerenommeerde beeldhouwers in Nederland werden benaderd en hoe meer grote namen meededen, hoe veelbelovender het eruit kwam te zien.

Toch leek het ambitieuze plan rond half mei in duigen te vallen: er was nog steeds te weinig geld om alle plannen te realiseren. Gemeente Den Haag stelde geen euro beschikbaar voor het project. Stroom, verantwoordelijk voor het niet-museale kunstbeleid van Den Haag mag subsidies uitkeren, maar stelt als voorwaarde dat minstens vijftig procent van de kunstenaars lid van Stroom moet zijn, hun bijdrage bleef dus beperkt tot de installatie van kunstenaar Zeger Reyers.

Uiteindelijk kwam het toch nog goed. Alle zeilen werden bijgezet en het lukte Pulchri Studio om via andere sponsoren de minimaal nodige subsidies bij elkaar te scharrelen, zelfs de gemeente deed op het laatste nippertje nog een (bescheiden) bijdrage. Er viel maar één slachtoffer en dat was kunstenaar Auke de Vries met zijn zwevende beeld.

 

Glorieuze sculptuur
Op zaterdag 6 mei, vier weken voor de opening van de tentoonstelling, was dat bij de ontspannen op het terras van Pulchri zittende Auke de Vries nog niet bekend. Aanvankelijk zou hij alleen een werk voor in de Kloosterkerk leveren, maar hij voelde zich uitgedaagd toen hij hoorde wie er nog meer meededen en kwam met een voorstel. Bijna al zijn werk staat in Duitsland op exposities, maar hij wilde toch een zwevende sculptuur leveren, die aan de bomen voor het Eschermuseum opgehangen kon worden. Ook Pulchri Studio was laaiend enthousiast over het op papier getoonde ontwerp, maar helaas zou Den Haag de glorieuze sculptuur nooit in werkelijkheid zien.

De Vries had zijn beeld inmiddels op eigen kosten uit Duitsland laten komen, maar een week later hoorde hij dat het niet kon doorgaan. Het geld voor de hijskraan die het werk moest ophangen, was er niet en de speciale vergunning voor het bevestigen aan de bomen was ook niet rond. De 85-jarige kunstenaar reageerde aangeslagen en teleurgesteld, vooral ook omdat hij wist dat prinses Beatrix de opening zou verrichten en hij een band met haar heeft die jaren teruggaat. Een gemiste kans. Het eerder uitgekozen kleinere werk van De Vries komt nu in de Kloosterkerk.

 

Vlekje

Ondanks dit vlekje mag de tentoonstelling er zijn. Van Huizen en Warffemius reisden van kleine tochtige ateliers van beginnende kunstenaars als Sarah Reinbold en Narges Mohammadi naar de gigantische werkplaatsen van Joep van Lieshout en Ronald Westerhuis. “Die tegenstelling is soms echt schrijnend,” zegt Van Huizen. “Jonge kunstenaars die na corona net van de academie kwamen, begonnen destijds al met een enorme achterstand. Ze hebben geen gelegenheid gehad om iets op te bouwen. Bij Ronald Westerhuis zagen we het grootste atelier van Nederland. Het is een enorm industrieel pand: een oude energiecentrale aan de IJssel bij Zwolle, alsof je Tate Modern instapt. In het water ligt een aanlegsteiger van 70 meter, waar vroeger de kolenboten aangemeerd werden.” Westerhuis levert een beeld van vijf meter hoog dat bestaat uit spiegelende en gestapelde bollen. Vier man waren 8000 uur bezig om het te polijsten.

David Bade uit Zaandam stelt zijn beelden samen met alles wat op zijn weg komt. In Den Haag is hij bekend met het grote gele beeld dat voor het Kunstmuseum staat. “Het was in zijn atelier een krankzinnige kermis van vormen en kleuren, een enorme chaos, eigenlijk net als zijn werk,” zegt Warffemius. “Kunstenaar Dre Wapenaar zal voor de ingang van Pulchri Studio een werk plaatsen, een tentsculptuur van 6 bij 6,5 meter: de ‘Vooruitgeschoven Zitkuip’. Je kunt erin gaan zitten en eventueel je boterhammetje opeten. Het is meer architectuur dan beeldhouwkunst. Wapenaar is daarnaast een geweldige pianist van minimalistische muziek, in zijn aterlier staan drie vleugels.”

 

Spectaculair

De verzameling beelden die op het Lange Voorhout komt te staan, mag gerust spectaculair genoemd worden. Aan het begin, op het kruispunt met de Kneuterdijk, komen enorme blauwe bewegwijzeringsborden met witte letters zoals boven de snelweg, met de tekst: ‘Vanaf hier mag alles’. Het kunstwerk is van Zeger Reyers, hij wil de door mensen geschapen kunstmatige wereld, laten confronteren met de natuur. Er wordt een ketting voorgehangen, zodat onoplettende bestuurders niet kunnen doorrijden. In de Kloosterkerk komen onder meer een luchtige sculptuur van het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek, die in oktober een solotentoonstelling in het Kunstmuseum hebben en een goudkleurig porseleinen werk van Hans van Bentem, die ook het monument van de Golden Earring gaat maken. Ze zullen broederlijk naast een strandbeest van Theo Jansen komen te staan. Zijn ‘Animarius Modularis’ van tien meter lang komt op het schelpenpad.

 

‘Voorhout Monumentaal 2023’ van zaterdag 3 juni t/m zondag 20 augustus, Lange Voorhout en Kloosterkerk. Meer informatie www.pulchri.nl

 

 

Deelnemende kunstenaars, locatie Lange Voorhout: Armando, David Bade, Marieke Bolhuis, Sjoerd Buisman, Harmke Datema Chang, Michael Jacklin, Theo Jansen, André Kruysen, Joep van Lieshout, Lon Pennock, Zeger Reyers, Marisja Smit & Thijs Trompert (ATM Atmosfeer), Brigitte Spiegeler, Elisabet Stienstra, Joost van den Toorn, Carel Visser, Andre Volten, Dré Wapenaar, Ronald A. Westerhuis.

Locatie Kloosterkerk: Hans van Bentem, Bob Bonies, Cor van Dijk, Guido Geelen, Heringa/Van Kalsbeek, Theo Jansen, Hieke Luik, Narges Mohammadi, Jan van Munster, Sarah Reinbold, Maria Roosen, Joost van den Toorn, Auke de Vries, Jan de Weerd.

 

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...