maandag 21 augustus 2023

 

Den Haag viert ‘Art Nouveau Dag’ met uitgebreid programma

 


‘Art Nouveau Dag’ wordt wereldwijd gevierd, Rob van Kan en Simon Mulder maken er met het ‘Art Nouveau Festijn’ een heel Haags weekend van dat bol staat van de activiteiten.

 

Door Margreet Hofland

 

Het is alweer de vijfde editie van het ‘Art Nouveau Festijn’ dat door Rob van Kan en Simon Mulder georganiseerd wordt. Dit jaar is er extra aandacht voor schrijver Louis Couperus, die precies honderd jaar geleden overleed.

Organisaties over de hele wereld doen mee met de ‘Wereld Art Nouveau Dag’ op zaterdag 10 juni, Van Kan en Mulder maken in Den Haag er een heel weekend van. “We zijn in 2019 heel klein begonnen, maar belandden daarna in de coronajaren. Inmiddels is het ondanks alles uitgegroeid tot een groot festijn, bijna te groot om alles nog zelf te kunnen doen. Een aantal programmaonderdelen wordt nu mede georganiseerd door deelnemers die dat zelf regelen. Er is weer een heel mooi programma met interessante sprekers en activiteiten. Wat we nog steeds zelf doen, dat zijn de wandelingen en de fietstochten,” zegt Van Kan. “Er zijn rond de 23 activiteiten en die raken inmiddels snel uitverkocht. Er worden rondvaarten, museum- en interieurbezoeken georganiseerd. Naast fietstochten zijn er wandelingen in diverse wijken en in verschillende talen, waaronder Frans, Duits en Russisch, er is er zelfs één met een gebarentolk.”

Buiten dat alles zijn er ook interessante workshops. “Architectuurfotograaf Menno van der Meer combineert zijn workshop met een wandeling, waarbij hij laat zien hoe je architectuur in beeld kunt brengen,” vervolgt Van Kan. “De workshop ‘glas-in-lood maken’ en de demonstratie ‘plafondornamenten’ zijn heel bijzonder, je maakt kennis met ambachten die je niet veel meer tegenkomt. Peter Laurier en zijn dochter Rénice leggen het hele proces van het ontwerpen en aanbrengen van de ornamenten uit. Het is sowieso een feest om in hun atelier aan de Prinsegracht rond te lopen.”

 

Bloemetjesbehang

In Museum Sophiahof is op vrijdag 9 juni een lezing van kunsthistorica Anne Marie Boorsma: ‘De slingerlijnen van de Art Nouveau’; kunsthistoricus Max Put, auteur van het boek ‘Art Nouveau in Amsterdam’ geeft zaterdag 10 juni in de Haagse Kunstkring een lezing over de invloed van het Japonisme op de Art Nouveau. In het Louis Couperus Museum wordt de honderdjarige sterfdag van Couperus herdacht met de tentoonstelling  ‘Louis Couperus, non-binair avant la lettre’. Het Louis Couperus Genootschap presenteert traditioneel bij Museum Sophiahof hun ‘Genootschapsdag’ met lezingen en meer, Couperuskenner Bas Heijne staat zondag 11 juni op het programma.

De Haagse Salon is een galerie aan de Laan van Meerdervoort waar veel Art Nouveau en Art Deco te zien zal zijn van museale kwaliteit. Bijzondere affiches, sculpturen, glaskunst, lampen, meubels, aardewerk en Rozenburgporselein. Het Design Museum Dedel is niet zo heel bekend bij de doorsnee Hagenaar, maar nu is er een unieke gelegenheid om het te bezoeken. In het monumentale stadspaleis aan de Prinsegracht is onder meer de grootste collectie originele behangstalen in Nederland te vinden. In diverse zalen zit het originele behang uit de 19e eeuw nog op de muren.Niet ieder bloemetjesbehang is Art Nouveau’, dat is de titel van de lezing die Martijn Le Coultre daar op zondag 11 juni zal geven. 

 

Noodlottige toneelkijker

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder treedt in het dagelijkse leven op met een theatercollectief onder de naam ‘Het Feest der Poëzie’, een stichting die literaire voorstellingen maakt en waarvan de deelnemers wisselen. Zondagavond 11 juni is hij samen met pianist Daan van de Velde in het Koorenhuis te zien met de voorstelling ‘Van en over Couperus’. Mulder draagt teksten van Couperus voor en vertelt wat anekdotes. “Er is een voordracht op muziek, een fragment uit Eline Veere, dat precies getimed is met de ouverture van Wagners Lohengrin, het is alsof ze voor elkaar geschreven zijn. Ook presenteer ik een bewerking op muziek van de korte thriller ‘De Binocle’, de noodlottige toneelkijker. Een kort verhaal waarin het hele oeuvre van Couperus is samengevat,” aldus Mulder.

Via de website kunnen liefhebbers zich aanmelden. Het hele programma en tickets zijn er ook te vinden.

 

‘Art Nouveau Festijn’, vrijdag 9 juni t/m zondag 11 juni. Meer informatie www.artnouveaufestijn.nl

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...