maandag 21 augustus 2023

‘Poetins dochter’ gaat niet over de dochter van Poetin


Het laatste boek van Tomas Ross dat zich afspeelt met op de achtergrond de Oekraïense oorlog, is in haast geschreven. Een actuele thriller over Russische oligarchen, moordlustige verraders en een klein beetje Den Haag.

 

Door Margreet Hofland

 

De nieuwe thriller ‘Poetins dochter’ van Tomas Ross (1944, pseudoniem van de Haagse Willem Hogendoorn) heeft alle ingrediënten om er - met name voor de Haagse lezers - een spannend boek van te maken. Het verhaal begint in het voorjaar van 2022 en speelt zich gedeeltelijk in het Statenkwartier af, waar de schrijver zelf ook woont.

De misdaadromans van Ross staan bekend als 'faction', een combinatie van fictie en feiten. Begin maart, een week na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, begon Ross aan zijn nieuwste boek. In oktober leverde hij het manuscript in bij uitgever Cargo en een jaar later lag 'Poetins dochter' in de boekhandel. Het moet een race tegen de klok geweest zijn. Wat als hij te laat zou zijn en de werkelijkheid hem zou inhalen? Wat als Poetin vermoord werd of de oorlog plotseling voorbij zou zijn? In hoeverre zou zijn boek actueel blijven? Die haast is in zijn boek terug te vinden.

 

Penthouse

Ross schreef 78 boeken en won drie keer ‘De Gouden Strop’, ook schreef hij voor deze krant in 2007 een spannende feuilleton van 63 delen over Blonde Dolly, de vermoorde Haagse prostitué. Met zijn laatste thriller lijkt Ross het contact met zijn lezers enigszins verloren te zijn. De titel doet alles verwachten maar Maria Vorontsova, de dochter van Poetin, wordt pas voor het eerst genoemd op driekwart van het boek en zij speelt alleen zijdelings een rol. De lezer had waarschijnlijk wel meer over haar willen weten, vooral ook omdat zij met haar Nederlandse partner, de miljonair Jorrit Faassen, in 2013 in een penthouse in Voorschoten woonde.

‘Poetins dochter’ begint met een stortvloed van namen en afkortingen van organisaties. De uitleg is weliswaar te vinden in een lijstje voorin het boek, maar de gemiddelde lezer heeft daar meestal niet zo’n zin in en al helemaal niet als het boek op de e-reader gelezen wordt. Je komt daardoor niet makkelijk in het verhaal. Het helpt ook niet dat in de dialogen vaak niet duidelijk is, wie er aan het woord is.

 

Rode hak

Hoofdpersoon Philip Prinsen is defensie-expert bij de Europese Unie (EU) en woont op de Rusthoeklaan in het Statenkwartier. Hij is 46 en maakt een chagrijnige indruk, omdat hij steeds moppert op alles wat fout is in de wereld. Als hij op een avond van Brussel naar huis reist, zit Jenny van Dalen bij hem in de trein, zij is tolk bij de EU en Prinsen kent haar vaag. De ontmoeting blijkt achteraf in scene gezet. Als Prinsen thuis komt, is zijn vriendin, advocate Tessa de Wit in Kijkduin gevonden. Vermoord. Een complex verhaal ontwikkelt zich, met steeds weer nieuwe personages. In snel tempo volgen gebeurtenissen elkaar op die in het werkelijke leven wel érg toevallig geweest zouden zijn.

De kern van het verhaal is dat in 2014 in het dorp Bikar in Afghanistan opstandelingen tegen de Taliban vochten. Bij een overval werden vrouwen en kinderen van het dorp verkracht en vermoord. Volgens de rebellen waren het Talibanstrijders, maar een van de overlevenden, de Afghaan Ibrahim Bashir, herkende een Nederlander die bij de NAVO werkt.

Bashir wordt een paar dagen na de dood van Tessa de Wit ook vermoord in Kijkduin gevonden, hij zou foto’s van de Nederlander in bezit hebben en deze waarschijnlijk met de advocate hebben willen delen. Als Prinsen de telefoon van Bashir vindt, volgt een speurtocht naar de onbekende Nederlander. Op het mobieltje staan ook foto’s van Russische oligarchen. Dan komt eindelijk ook de dochter van Poetin in beeld, zij het alleen met een stuk been en een rode hooggehakte schoen. Heeft zij zoveel invloed op haar vader dat zij hem kan stoppen?

 

Tomas Ross,‘Poetins dochter’, (457 pagina’s). Uitgeverij: Cargo. Prijs 23.99

 

 

 

 

 

 



 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...