maandag 21 augustus 2023

 

Oekraïens design en eerlijke materialen



 

In Nothing Basic koop je unieke ontwerpen en producten van duurzame materialen die Tonya Popova uit haar geboorteland Oekraïne laat komen. Er is ook een speciale afdeling met kindvriendelijke meubels en een café.

 

Door Margreet Hofland

 

De Frederikstraat in Den Haag is een nieuwe interieurwinkel rijker met de naam Nothing Basic. Eigenaar Tonya Popova komt uit Oekraïne, in 2013 kwam ze naar Nederland. Na een pop-up winkel op station Amsterdam-Centraal opende ze in het voormalige pand van Cotton & Silk, haar eigen zaak in Den Haag. “Hier in de Frederikstraat zitten heel veel interieurwinkels die allemaal een eigen persoonlijke collectie hebben, daarnaast is er ook een aantal textielverkopers en meubelstoffeerders. Mijn idee was om iets aan deze buurt toe te voegen dat er nog niet was. Wat ik verkoop is nergens anders in Den Haag te vinden.”

Wat in de winkel staat, heeft de uitstraling van exclusief design, maar Popova wil toch dat alles in huis gewoon te gebruiken is. “Mijn uitgangspunt is dat de artikelen mooi maar ook comfortabel moeten zijn en vooral ook dat ze kwaliteit moeten hebben. De meeste objecten in mijn winkel komen uit Oekraïne. Er worden daar mooie artikelen in een etnische stijl gemaakt, maar er zijn in Oekraïne ook heel veel moderne ontwerpers die op dit moment keihard werken om hun producten te leveren. Er zijn gelukkig heel veel rustige plekken in het land waar dat nog wél mogelijk is.

 

Roze bollen

Popova laat een kleed zien dat uit een dorp in de Karpaten komt waar de bewoners hun eigen schapen hebben en zelf spinnen en weven. Er wordt uitgegaan van oude patronen, maar ze geven er een moderne twist aan. Daarnaast staan er ontwerpen in de winkel die nog maar een paar jaar oud zijn, zoals een hypermoderne donkerblauwe kast met roze bollen en een goudkleurig onderstel, een echte eyecatcher. Een zandkleurige hoekmeubel is in verschillende maten en kleuren te koop. “De levertijd is niet lang,” verzekert Popova.

Ze verkoopt Muranoglas van het huis Venini. “Als uitzondering komt dat uit Italië, gewoon omdat het erg mooi is. Soms ben ik een beetje bang dat mensen denken dat het hier een galerie is, maar alles is te koop, zelfs de wasbak die in het toilet zit.”

 

Kinderen

De eerste verdieping is nog niet helemaal klaar, daar komen meubelen voor kinderen te staan, die iets vriendelijker geprijsd zijn, naast een klein café. “Als je van design houdt en van kwaliteit dan kun je hier voor jezelf een kunstobject kopen, maar ook voor je kinderen meubelen aanschaffen die apart en betaalbaar zijn. De leuke stoeltjes worden in een soort ‘pizzadoos’ geleverd die je gemakkelijk zelf in elkaar kunt zetten.”

Op een tafel, bedekt met een zwart kleed met pluizige bollen, staan objecten die zo uit een museum lijken te komen, maar ook als fruitschaal te gebruiken zijn. “Dit zijn nieuwe moderne vormen, gemaakt met een traditionele techniek. Ze komen uit Lviv, een nog betrekkelijk veilige plek in Oekraïne. Niet veel mensen weten nog hoe je dit moet maken, het is keramiek maar de zwarte kleur komt van de laag houtskool die eroverheen zit. Deze oude methode geeft een diepe antracietkleur.”

De dekbedden die ernaast liggen zijn gemaakt van hennep. “De ontwerpers maken ‘bont’ van hennep, daar hebben ze onlangs een prijs mee gewonnen. Het is heel geschikt voor mensen die allergisch zijn, een prachtig materiaal dat eigenlijk vergeten is, het is ook heel isolerend en warm.” Binnenkort wordt de nieuwe website van Nothing Basic gelanceerd met alle producten uit de winkel.

 

Nothing Basic, Frederikstraat 481. Geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur en zondag van 12:00 tot 17:00 uur. Meer informatie www.nothingbasic.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...