maandag 8 juli 2019


De expositie ‘Move d’ laat werk zien van veertien kunstenaars binnen de kunststroming concrete kunst.

Concrete kunst is geen afspiegeling van werkelijkheid 
foto Margreet Hofland
“Kunstenaar Bob Bonies (82) kan gezien worden als icoon van de concrete kunst,” zegt Hannie van der Made, curator van de tentoonstelling ‘Move d’ in Pulchri Studio. “Alles om ons heen verandert en is in beweging. Deze tentoonstelling laat zien dat dit ook in de kunst het geval is. De naam is gekozen vanwege de dubbele betekenis: beweging in de kunstvorm en bewogen raken als beschouwer.”
Centraal op de tentoonstelling hangt een werk (zonder titel) van Bob Bonies, een  dynamische gekantelde vorm met kleurvlakken in rood, wit en blauw. Bonies werkt altijd met de primaire kleuren en groen en wit. Het geometrisch abstracte werk is zorgvuldig uitgebalanceerd, over elke millimeter en elke lijn is nagedacht.
De deelnemende kunstenaars van de tentoonstelling werken allemaal binnen deze kunststroming, een richting die honderd jaar geleden door Theo van Doesburg en Piet Mondriaan gelanceerd is met het ontstaan van De Stijl. “Kenmerk van dit werk is dat de essentie van het idee gevisualiseerd wordt zonder dat het overwoekerd wordt door een overvloed aan beeldmiddelen,” zegt Bonies.
Veertien kunstenaars nemen deel aan de expositie, onder anderen Andre van Lier -  die ook de initiator van de tentoonstelling is - met een kobaltblauw driedimensionaal kunstwerk ‘Hexametrisch’ en Eddy Stikkelorum met sculpturen van gekleurd hout in gebogen vormen. Yumiko Yoneda toont witte ruimtelijke objecten van polystyreen en Ditty Ketting laat een intrigerend werk zien dat diepte suggereert met blokjes in subtiele kleurovergangen. Voor het reliëf van Marus van der Mare uit de ‘Piramideserie’, moet de toeschouwer dichtbij staan om er achter te kunnen kijken wat een speciale ervaring geeft.

Internationaal
Dat er weer hernieuwde belangstelling voor concrete kunst is, ook internationaal, wordt de laatste jaren steeds vaker gesignaleerd. “Een aanzienlijke aantal kunstenaars uit deze tijd gaat door met het verder ontwikkelen en onderzoeken van de geometrische abstracte kunst, zowel in Amerika als in China,” zegt Bonies. “Overal vinden tentoonstellingen plaats en ook onder verzamelaars is veel nieuwe belangstelling. Dat komt omdat geometrie niet gebonden is aan een bepaald cultuurfenomeen of aan een religieuze opvatting. Al het werk dat hier hangt, heeft een geometrische grondslag en het is bijzonder dat deze tentoonstelling werk laat zien van kunstenaars uit Den Haag en omgeving.”
De tentoonstelling is heel divers en laat zien dat er verschillende benaderingen zijn die ook heel verschillend werk opleveren. “Mijn werk is direct herkenbaar als dat van mij,” zegt Bonies. “Het werk van Van Doesburg en van mij zit in hetzelfde gebied: de concrete kunst, maar als je beiden naast elkaar hangt, is er een groot verschil en dat is ook zo met de andere deelnemers van deze tentoonstelling.”
Bonies weet de essentie van concrete kunst goed samen te vatten. “Concrete kunst is een vorm van kunst waarbij niet verwezen wordt naar enige vorm van werkelijkheid. Al dit werk is niet een afspiegeling of een weergave van een andere werkelijkheid dan het werk zelf is. Dát is de concrete kunst.”

‘Move d’, actuele concrete kunst van 30 juni t/m 21 juli 2019 in Pulchri Studio. Meer informatie www.pulchri.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

Candid Camera gericht op Schevenings strand Artikel Den Haag Centraal van 4 juni 2020 Museum Panorama Mesdag brengt met de tentoonste...