maandag 12 augustus 2019Maurits Muis in het Mauritshuis
In Den Haag Centraal van 25 juli 2019

‘Hallo Rembrandt!’ is een ontdekkingsreis voor kinderen in het Mauritshuis naar de beroemdste schilder uit de Gouden Eeuw.


 Dat dit jaar in het teken staat van Rembrandt van Rijn zal niemand zijn ontgaan. Het is 350 jaar geleden (op 4 oktober) dat de kunstschilder overleed en dat wordt door het hele land met tentoonstellingen en activiteiten herdacht. Ook het Mauritshuis, dat een belangrijke collectie schilderijen van Rembrandt bezit, besteedt de nodige aandacht aan het themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw 2019’.
In de zomervakantie is er een speciale tentoonstelling voor families met kinderen: ‘Hallo Rembrandt!’. Een interactieve tentoonstelling waar kinderen van drie tot en met elf jaar spelenderwijs kennis maken met de beroemde schilder en zijn werkwijze.
In de hal begint het al direct met blauwe en gele voetsporen die de kinderen kunnen volgen, de trap op. Boven worden dat muizenstapjes, het zijn de pootafdrukken van de mascotte van het Mauritshuis: Maurits Muis. “Het prentenboek ‘Maurits Muis en Rembrandt’ van Ingrid en Dieter Schubert, is in de museumwinkel verkrijgbaar, maar de meeste kinderen die hier komen, kennen het al,’” zegt Janneke Gilsing, conservator van de tentoonstelling. “De allerkleinsten kunnen op zoek naar Maurits Muis in zijn schildersatelier dat hier onder de tafel is gebouwd. Ze kunnen zich verkleden in kostuums uit de Gouden Eeuw, er zijn allerlei spellen met bijvoorbeeld silhouetten waar ze zelf een compositie mee kunnen maken. Er zijn spellen met kleurenfilters en puzzels. En ze mogen alles aanraken en vastpakken.” De spellen staan uitnodigend in een kring opgesteld.

Rembrandt-licht
De oudere kinderen kunnen een hele tijd doorbrengen in de zaal ernaast. Op de wand is een tijdlijn gemaakt op origineel schilderdoek, met dikke wollen draden geborduurd. De afbeeldingen en teksten vertellen de levensloop van de schilder.
“Kinderen willen van alles weten over Rembrandt, of hij kinderen had, waar hij woonde, of hij getrouwd was, en dat kunnen ze hier allemaal vinden,” zegt Gilsing.
Er zijn kastjes om open te trekken, zo kun je te weten komen hoe Rembrandt zijn kleuren maakte. Erachter staan de benodigdheden voor verschillende pigmenten, zoals bijvoorbeeld verbrande beenderen voor beenderzwart en mineralen voor vermiljoen. Je kunt in een hokje gaan staan, op zoek naar het juiste ‘Rembrandt-licht’ en dan een selfie maken of onderzoeken hoeveel een bepaald schilderij kost, toen en nu.
In de kunstwerkplaats kan geschilderd worden met elke week weer nieuwe opdrachten. Er hoeft geen afspraak gemaakt te worden. Gedurende de openingstijden zijn er altijd museumdocenten aanwezig en kun je zo naar binnen lopen. Ouders kunnen eventueel poseren voor een portret met hoed en kraag uit de Gouden Eeuw. De allerkleinsten kunnen stempelen. De toegang voor kinderen onder de achttien is gratis en dus ook de workshops.

‘Hallo Rembrandt!’ in het Mauritshuis tot 15 september. Meer informatie www.mauritshuis.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

Candid Camera gericht op Schevenings strand Artikel Den Haag Centraal van 4 juni 2020 Museum Panorama Mesdag brengt met de tentoonste...