maandag 10 mei 2021

 

Italiaanse overhemden en schoenen op maat

Artikel in Den Haag Centraal van 6 april 2021


Op het Wassenaarse landgoed Frisiastate ontvangen Erik van der Burg en Anne Marie van Leggelo bezoekers die meer willen weten over Italiaanse overhemden en handgemaakte pumps.


 

Het ‘Evento Italiano’ is een spontaan gebeuren. “Na een jaar ‘lockdown’ willen de mensen wel weer eens iets leuks doen en ik wilde iets persoonlijks organiseren, lekker bij mij thuis,” zegt Erik van der Burg. Op zijn kaartje staat 'co-founder’.

‘Thuis’ is een breed begrip, maar het huis van Van der Burg is wel héél speciaal. Hij woont op het schitterende Landgoed Frisiastate in Wassenaar en organiseert er samen met Anne Marie van Leggelo een Italiaanse dag. Ze ontvangen belangstellenden, in groepjes van twee, die interesse hebben in perfect passende Italiaanse overhemden en handgemaakte schoenen.

Nadat het hek geruisloos is opengedraaid, worden de bezoekers naar een overdekte zithoek in de tuin gebracht, waar het houtvuur hoog oplaait en de champagne al klaar staat, zelfs al is het nog vrij vroeg in de ochtend. Op tafel staan blokjes kaas met truffel, Italiaanser kun je het niet maken. Op deze prachtige plek kun je - alleen op uitnodiging - kennismaken met Velloro Napoli en Feraggio Shoes.

Velloro is een online fashionmerk waarvan de wortels in Napels liggen. Erik van der Burg gaat er een aantal keer per jaar heen om zijn kleermakers te bezoeken en stoffen uit te kiezen voor de overhemden. Elk shirt wordt op maat gemaakt, volgens eeuwenoude tradities. “De beste kleermakers komen uit Napels,” zegt Van der Burg. “Bekende merken als Borelli en Isaia komen er vandaan en elke president draagt een stropdas van Marinella uit Napels.”

 

Zakendoen

Van der Burg is pas twee jaar geleden begonnen. Hij heeft de taal geleerd en zich in de Napolitaanse gewoontes verdiept. “Zakendoen is er wel echt heel anders. De Nederlandse directheid werkt niet, het is vooral heel erg lang lunchen en dan over zaken praten. De eerlijkheid gebiedt mij om te vertellen dat ik in het begin ook een paar keer opgelicht ben,” zegt hij lachend.

De overhemden, waarvan er een aantal ligt uitgestald, zijn allemaal van natuurlijke materialen. Ze zijn heel gemakkelijk online te bestellen door de maten door te geven en na één keer hoef je er niet meer over na te denken. “Er hangt dan een bruine papieren zak in Napels aan de muur met jouw naam erop. Doordat de shirts online besteld worden kunnen alle tussenstappen worden overgeslagen, zo blijven de shirts betaalbaar.”

 

Pumps

De pumps van het merk Feraggio zijn een mooie aanvulling. “Ik ben ambassadrice van Feraggio Shoes,” vertelt Anne Marie van Leggalo. “Vanwege mijn werk is het prettig om mooie schoenen dragen.” Ze heeft een etiquettebureau in Wassenaar en is presentatrice bij het Tv-programma Blauw Bloed. De schoenen die ze draagt, zijn van krokodillenleer en hebben torenhoge hakken, maar het kost haar geen enkele moeite om er elegant op te lopen.

In het huis van Van der Burg staan modellen die gepast kunnen worden, van maat 35 tot en met 44. Ze zijn in verschillende materialen en kleuren verkrijgbaar, met hakken van zeven-en-een-half of tien centimeter.

“Feraggio Shoes zijn perfecte schoenen die heerlijk lopen, ik draag ze altijd, net zoals veel BN-ers. Omroepster Annechien Steenhuizen wordt er bijvoorbeeld ook vaak mee gezien. Aan de binnenkant zit een foam voetbed dat zich helemaal naar je voet vormt en op het puntje van de zool zit een stalen stripje voor extra balans.”

De dag zit vrijwel vol met reserveringen, maar er zijn plannen - zodra het weer kan - om vaker een dergelijk evenement te organiseren. Ook voor grotere groepen. “Maar we willen het wel exclusief houden,” besluit Anne Marie van Leggelo.

 


‘Velloro Napoli’ en ‘Feraggio Shoes’. Meer informatie www.velloro.com en www.feraggio.com

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...