zaterdag 22 januari 2022

Landschappen van weefsels en draden

Artikel in Den Haag Centraal van 16 december 2022

Sina Dyks studeerde dit jaar af aan de Haagse kunstacademie en viel internationaal op met haar uitzonderlijke talent voor het maken van veelkleurige stoffen.


Pulchri Studio geeft jong en veelbelovend talent in de kunst de gelegenheid om zich op de kaart te zetten. Elk jaar worden enkele geselecteerde afstudeerders van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) uitgenodigd om een jaar lang gratis lid te worden van de kunstenaarsvereniging en een expositie van hun eindexamenwerk in een van de galerieruimtes te organiseren. Sina Dyks (26) is ditmaal een van de gelukkigen, ‘Stimuli Wiring System’ is de titel van haar expositie.

In 2021 studeerde Sina Dyks af aan de afdeling Textiel & Mode van de KABK, ook was haar werk in oktober te bekijken tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Ze won dit jaar de Arts Thread Global Design Award, een internationaal initiatief online, dat wordt ondersteund door modehuis Gucci en dat is opgezet nadat de eindejaarstentoonstellingen van veel academies op grote schaal werden geannuleerd.

Dyks maakt weelderige stoffen, die ze midden in de galerieruimte aan latten heeft opgehangen, ze zijn aan beide kanten te bekijken. Het heeft iets van een avontuurlijke reis om je ogen over haar werk te laten dwalen. Prachtige structuren, draadjes en kleurige motieven buitelen over en door elkaar heen en zijn op elke plek weer anders. De losse draden en golvende stof creëren diepte en schaduw. Ze gebruikt verschillende materialen door elkaar, zoals ruwe wollen draden naast glanzende weefsels en borduursels. Wat vooral opvalt, is het uitgelezen smaakgevoel waarmee kleuren en structuren samengevoegd zijn.

 


Prikkels

De stoffen zijn geproduceerd in samenwerking met het textielmuseum in Tilburg, waar Dyks tijdens het laatste jaar van haar opleiding stage liep. Daar is ze vervolgens weer handmatig doorheen gaan weven. “Ik heb onderzoek gedaan naar de prikkels die onze hersenen beïnvloeden, ik heb ook afbeeldingen van de registraties daarvan bekeken, daar zijn onder meer deze patronen en kleuren uit voortgekomen,” zegt ze. “Onze zintuigen bepalen hoe we de wereld om ons heen waarnemen en hoe we de wereld zien. Cultuur, genen en opvoeding hebben daar ook invloed op. Externe stimuli zijn als de bits en bytes die een computer omzet in logische samengestelde eenheden. Ik denk eigenlijk dat het is als weven, waarbij eenzelfde soort systeem wordt gebruikt als bij de kettingdraden en inslag. Alles bij elkaar vormt dat een geweven stof.”

Voor 80 procent gebruikt Sina Dyks garens van gerecycled plastic, de garens die ze er met de hand doorheen weeft, zijn zelfgemaakt door middel van twijnen op het spinnenwiel. Ze heeft zelf een programma ontworpen voor het weefgetouw, met stoom haalt ze op specifieke plekken het garen naar voren en transformeert ze het geweven vlak tot driedimensionale landschappen.
Ik ben altijd geïntrigeerd geweest door de veelheid aan kleuren en materialen. Ik werk vanuit wat ik zie en mijn intuïtieve gevoel is wat mij leidt. Ik wil alle schoonheid en rijkdom laten zien die de wereld biedt.”

Sina Dyks met ‘Stimuli Wiring System’ in Pulchri Studio t/m donderdag 23 december. Meer informatie www.pulchristudio.nl

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...