zaterdag 22 januari 2022

 Een bad van kleuren

 Artikel in Den Haag Centraal november 2021

Boukje Schweigman en Cocky Eek presenteren  de ruimtelijke installatie ‘Spectrum’ in Amare, het slotstuk van een drieluik. Het is een voorstelling, waar de bezoeker ter plekke ondergedompeld wordt in een wereld van kleur. 

Het Utrechtse gezelschap Schweigman&, onder leiding van theatermaker Boukje Schweigman en in samenwerking met vormgever Cocky Eek, belooft met de voorstelling ‘Spectrum’ een ervaring die de toeschouwer kleur laat ‘beleven’. In december en januari  presenteren Amare en Todays Art samen deze bijzondere installatie van Schweigman&. “Als bezoeker val je de duisternis in, om te ontwaken in een eindeloos kleurenspectrum. Wat ik wil bereiken is dat de kleuren echt fysiek binnenkomen. Niet dat je er alleen naar kijkt, maar dat je er volledig in wordt opgenomen.” zegt Schweigman.

“Dat is namelijk wat mij fascineert, als je echt baadt in kleur kun je jezelf erin verliezen. Je kunt er volledig in verdwijnen. We creëren geen wonderen, maar openen de zintuigen voor de wonderen die er al zijn.”

Wat er precies gebeurt in de voorstelling vertelt ze niet. De bedoeling is dat de toeschouwer zich overgeeft. “Je moet het wel durven, want de vloer wordt letterlijk onder je vandaan getrokken,” wil ze nog kwijt.

De bezoekers moeten het schouwspel over zich heen laten komen. Vanaf hun eigen plek, hebben ze geen contact met de anderen. Het is mooi meegenomen dat de voorstelling perfect geschikt is voor coranatijd. ‘Spectrum’ is na ‘Blaas’ en ‘Curve’ de laatste van een drieluik. Bij ‘Blaas’ kruip je door een opblaasbare luchtbol, bij ‘Curve’ kom je in een spiralende tunnel terecht.

 

Turell

Ook twee Hagenaars werken mee aan deze voorstelling, Lichtkunstenaar Matthijs Munnik creëert met zijn werk zintuiglijke ervaringen van fenomenen, die normaal buiten de waarneming vallen. De componist Yannis Kyriakides combineert conventionele muziekinstrumenten met elektronische geluiden en digitale media en laat zijn composities een ruimtelijke ervaring worden.

Kunstenaars zijn altijd al intensief met kleur bezig geweest en niet alleen met het mengen van verf of de weergave van de kleuren op het doek. Hoe beleef je kleur? Kleur kan emoties oproepen, het is bekend dat blauw een koele, rustgevende uitstraling heeft, rood kan agressie naar boven halen. Sta je voor een schilderij van Mark Rothko dan voel je hoe je zijn wereld ingezogen wordt. De kleurvelden, opgebouwd uit verflagen, zijn van een enorme intensiteit en kunnen toeschouwers volledig van de wijs brengen, niet zelden barsten de mensen in huilen uit.

Het werk van kunstenaar James Turell is een van de inspiratiebronnen van Schweigman& geweest. Zijn werk hetHemels Gewelf’ is in Kijkduin te zien. Het is een kunstwerk dat Turell als landscape art in 1996 maakte. In een grote kom van gras kun je liggend op je rug naar de lucht kijken. Op die plek in de duinen is het licht bijna tastbaar aanwezig. Turell deed ooit de uitspraak: ‘Ik ben een lichtkunstenaar, maar anders dan licht te schilderen of te fotograferen, wil ik het zelf zíjn.’  Schweigman& wil datzelfde bereiken met kleur. Tijdens de voorstelling ‘Spectrum’ word je letterlijk in een bad van kleuren opgenomen. Je kunt de lichtinstallatie drie keer per dag komen ervaren in de Amare Studio. De installatie is zonder performers en per tijdslot worden maximaal veertien personen toegelaten in de zaal.

 

Schweigman& met ‘Spectrum’, van donderdag16 december t/m zondag 2 januari in Amare. De voorstelling is niet geschikt voor personen die slecht ter been zijn, of ernstige rug- en nekklachten, tinnitus of ernstige evenwichtsproblemen hebben. Meer informatie www.schweigman.org en www.amare.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...