woensdag 12 april 2023

 

Hanami viert vergankelijkheid van het leven

 Artikel in Den Haag Centraal van 13 april 2023

Nathalie Mannaerts stelt haar huis beschikbaar om de Japanse lente te vieren met kunst en muziek.

Het is Hanami, het kersenbloesemfeest. De kersenbloesems in de tuin van kunstenares Nathalie Mannaerts staan op het punt van uitbarsten. “Helaas is hij dit jaar wat laat, vorig jaar om deze tijd stond hij in volle bloei,” zegt ze.


In Japan wordt in deze periode de lente gevierd. De Japanners trekken eropuit om met elkaar de schoonheid van de kersenbloesem (sakura) te vieren met lekker eten en drinken. Iedereen neemt zijn lunchdoos (bento-box) mee en onder de rijk bloeiende bomen wordt overal gepicknickt. ’s Nachts worden lantaarns in de bomen gehangen en lichten de bloesems als pastelkleurige wolken op. Er wordt nagedacht over een nieuw begin en over de vergankelijkheid van het leven, want de bloeitijd is overweldigend mooi maar heel kort. De Hanami-traditie is eeuwenoud.

Nathalie Mannaerts stelt twee weekenden lang haar huis in de Helmstraat open om bij haar de Japanse lente te vieren met een expositie over Japanse kunst: ‘Hanami, 50 shades of pink’. De deur staat uitnodigend open en door het hele huis hangt kunst, tot in de badkamer aan toe.

“Ik kwam op het idee, na het lezen van een boek over het leven van pianiste Misia Godebska. Zij hield begin 20e eeuw salons in haar huis in Parijs, waar kunstenaars, schrijvers, musici en filosofen samenkwamen voor lezingen, exposities en concerten. Ik wilde toen zelf een plek creëren waar kunst en muziek samenkomen in een knusse huiselijke omgeving. Vanaf 2021 ben ik dit gaan doen, samen met mijn zoon Roeland en zijn vrienden, die allemaal aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam studeren. Zij organiseren onder de naam ‘@achterban’ geregeld feesten waarbij elektronische muziek en kunst worden gepresenteerd, er is dus ook muziek.”

 

Van Gogh

“Tijdens de lockdown in 2021, toen de basisscholen gesloten waren, vroeg het Talentenhuis (een cultureel educatief centrum in Amsterdam Nieuw-West, red.) of ik een online les over kunst wilde maken voor kinderen, om thuis aan de slag te gaan. Ik heb toen een les gemaakt over Vincent van Gogh, over zijn interesse in Japanse kunst, de kersenbloesem in zijn schilderijen en het
kersenbloesemfeest zelf. Vervolgens leek het me leuk om zelf Hanami te vieren. In mijn tuin staan twee kersenbomen die rond deze tijd meestal in volle bloei staan,” legt Mannaerts uit.


Met vier bevriende kunstenaars, met wie ze vaker samenwerk, heeft ze deze tentoonstelling ingericht, ze zijn op zoek gegaan naar Japanse kunstenaars. Ze vonden Eri Kubo, de Japanse kokkin van restaurant Kyatcha, die kunstige Japanse patisserie maakt, die zijn ook te zien en te koop.

Elke deelnemende kunstenaar heeft zich op eigen wijze laten inspireren door de kersenbloesem en Japan. De tentoongestelde schilderijen zijn niet groot van formaat, maar wel vriendelijk geprijsd. Mannaerts schildert zelf met losse penseelstreken en veel kleur. Haar werk met Japanse sokken, aparte teenstukken en een tak kersenbloesem die zich tussen de tenen door omhoog wringt, is bij aanvang al direct verkocht. De kleine schilderijtjes van Beth Namenwirth zou je zo meenemen, ook schilderde ze details van kimono’s op iets groter formaat. Kisho Matsua maakt kleurige collages. Zaterdag 15 april geeft hij een workshop ‘Collages van Japan’, waarop nog ingeschreven kan worden en zondag 16 april organiseert Eri Kubo een traditionele Japanse lunch. Opgeven kan via info@nathaliemannaerts.nl

 

‘Hanami, 50 shades of pink’, zaterdag 15 en zondag 16 april van 13.00 - 17.00 uur, Helmstraat 15. Meer info www.nathaliemannaerts.nl

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...