donderdag 28 februari 2019



.

Graftombe van de gewone man
Maurits van de Laar exposeert meestal tekeningen in zijn galerie, maar dit keer zijn er ook beelden, wandkleden en vazen. De tentoonstelling ‘Tomb of the Ordinary Man’ toont kunst uit het dagelijkse leven van de gewone man

Door Margreet Hofland voor Den Haag Centraal

Het gebied rond de Boekhorststraat is een levendig gebied waar zich sinds de jaren negentig, veel initiatieven aangaande hedendaagse kunst hebben ontwikkeld. De galerie van Maurits van de Laar zit in de Herderstraat. In zijn galerie zijn vaak tekeningen te zien omdat, zoals hij zegt, ‘ideeën daarin vaak het eerst vorm krijgen’. In de tentoonstelling ‘Tomb of the Ordinary Man’ zijn verschillende disciplines vertegenwoordigd. “De naam is gekozen om een vergelijking met het graf van een koning of Egyptische Farao te maken, maar dan met een knipoog. In zo’n oud graf krijg je een beeld van de samenleving uit die tijd. Deze ‘moderne grafkamer’ geeft een indruk van het dagelijkse leven van nu,” zegt Van de Laar.
Nare Eloyan bedacht het concept voor de tentoonstelling. Centraal in de eerste ruimte staat een tafel met door haar beschilderde vazen. Ze vindt ze op markten en in kringloopwinkels. Door deze alledaagse objecten te gebruiken, wil ze de grens tussen elitaire kunst en dat wat de gewone mens mooi vindt, laten vervagen. Aan de wand ernaast hangt werk van de Oostenrijker Elmar Trenkwalder: barokke keramische lijsten met daarin subtiele potloodtekeningen. Het lijkt de omgekeerde wereld, de lijsten springen meer in het oog dan de tekeningen. Trenkwalder heeft internationale bekendheid gekregen met zijn kolossale keramische sculpturen die soms dertien meter lang en zeven meter hoog zijn en uit verschillende stukken opgebouwd worden. Hij gebruikt vaak sensuele vormen, één van de lijsten in de galerie is samengesteld uit vrouwelijke borsten.
Van Christie van de Haak markeren twee lappen stof de doorgang naar de achterste ruimte. De stof is per meter te koop. Er zijn ook twee kimono’s met prints van haar schilderijen en een ingeweven bloemenpatroon.

speelgoedaapjes
De kunstenaars gebruiken verschillende nieuwe technieken. Marjolijn van der Meij zoekt afbeeldingen op internet - vaak van kitscherige porseleinen beeldjes - die ze op zijde uitprint, met stijfsel insmeert, verfrommelt en laat opdrogen. Het zijn mooie kleine objecten die goed betaalbaar zijn. De Haagse Zeger Reyers toont beelden uit de serie ‘Till Death Do Us Part’ waarvoor hij harige speelgoedaapjes in porseleinaarde doopt en daarna in de oven bakt. De oogjes zijn door de hitte weggesmolten, hier en daar zit nog een geblakerde veiligheidsspeld.
Van de Laar noemt de kunst in de tentoonstelling puur en oorspronkelijk. “Veel boeiender dan de ‘strategische kunst’, die vaak wordt gemaakt om de heersende trends te volgen. Dit is veel interessanter.” De wandtapijten van Jakup Ferri doen denken aan vrolijke kindertekeningen. Een zwembad is van boven af weergegeven. De baders liggen op handdoekjes en springen in het water. Het is een kleurrijk mozaïek, gemaakt van duizenden opgeplakte lapjes stof. “Er zitten onder andere een paar overhemden van mij in verwerkt,” zegt Van de Laar. Ander werk van Ferri is geborduurd of geweven. “Het is een beetje een omgekeerde manier van ontwikkeling geweest. Jakup was eerst videokunstenaar en is pas tijdens zijn latere studie aan de Rijksacademie in Amsterdam dit werk gaan maken. Het verwijst naar zijn jeugd in Kosovo en zijn vrije huidige positie als kunstenaar in het Westen.” Ferri woont en werkt inmiddels in Den Haag.


‘Tomb of the Ordinary Man’ in Galerie Maurits van de Laar, t/m zondag 17 maart. Meer informatie https://mauritsvandelaar.nl/expositie/



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...