donderdag 9 mei 2019



Een feest van herkenning

Bekende Hagenaars, geportretteerd door verschillende Haagse kunstenaars, en aquarellen van Haagse stadsgezichten zijn nu te zien bij Kunstzaal Van Heijningen.

Station Hollands Spoor, Piet Gispen

Door Margreet Hofland

Rode tram, Ton van Steenbergen

Op het Noordeinde tonen Haagse portrettisten hun visie op andere min of meer bekende Hagenaars met de expositie: ‘Van Haagse Signatuur’. Aan de wand hangen ook Haagse stadsgezichten. Als je binnenstapt gaat er een golf van herkenning door je heen. 


Tegenover het portret van burgemeester Pauline Krikke hangen portretten van onder anderen auteur-programmamaker Kees van 
Kooten, zangeres Anouk, schrijver Alexander Münninghoff en politiek verslaggever Ron Fresen. En natuurlijk mag cabaretier Paul van Vliet dan ook niet ontbreken.
“Ik kwam Piet Boogaards, de oprichter en vorige eigenaar van galerie De Twee Pauwen tegen. Hij vertelde mij dat hij een serie portretten aan het maken was. Daar was ik wel nieuwsgierig naar. Deze expositie is er het gevolg van,” zegt galeriehouder Leo van Heijningen. “Piet heeft zelf nog een aantal andere Haagse kunstenaars uitgenodigd om samen met hem te exposeren.”
Piet Boogaards neemt foto’s als uitgangspunt en laat daar zijn eigen interpretatie van zien. Het zijn geen vleiende portretten. Integendeel. Maar je ziet wel dat er bewondering voor het model uit spreekt. “Als je een gezicht bekijkt dan is dat dat een onafzienbaar landschap van geulen, groeven en begroeiingen,” zegt hij er zelf over. Zijn gereedschappen zijn potlood en houtskool, waarmee hij zijn modellen genadeloos weergeeft: “Een potlood is een toverstokje dat doordringt tot diep in de poriën van de werkelijkheid.”

Haagse tafereeltjes
Het is een gezellige bijeenkomst. Veel bekende Haagse kunstenaars zijn aanwezig omdat ze werk exposeren, ofwel omdat ze zelf geportretteerd zijn. Fotograaf Piet Gispen portretteerde choreograaf Jirí Kylián en kunstenaars Auke de Vries en Pat Andrea. Ook zijn stadsgezichten ontbreken niet, waaronder de prijswinnende foto ‘Station Hollands Spoor’. John Sillevis, voormalig hoofdconservator van Gemeentemuseum Den Haag, exposeert met penningen in brons en Venetiaans glas. Hij portretteerde onder andere schrijver Louis Couperus en de schilder Jongkind, maar ook enkele van zijn Haagse vrienden. Kunstenaar Loek Bos exposeert met beelden, we zien ook hier Louis Couperus en een kleine versie van de ‘Indische Tantes’ die in het groot op het Frederik Hendrikplein staat. Kunstenaars Titus Meeuws en Ton van Steenbergen laten aquarellen zien met herkenbare Haagse tafereeltjes, gevat in zacht zomers licht of met beregende straten. Het Smidswater, het Buitenhof.
Ron Fresen, Piet Bogaards
Het is een echte Haagse middag. John Sillevis haalt tijdens zijn openingsspeech met weemoed herinneringen op aan oud Den Haag: “Een bezoek aan de tearoom van Krul voor een huzarenbroodje of een voorstelling van Prinsjesdag in de Cineac. Den Haag is de enige stad waar een dandy als Couperus een standbeeld kreeg, de stad van Indorock, maar ook van Mondriaans ‘Boogiewoogie’, met een paleis voor Escher en een Mauritshuis voor Vermeer.”
Buiten wordt Ron Fresen gespot. Hij heeft zijn portret ook gezien. “Ja die geulen en groeven … daar was ik niet echt blij mee,” zegt hij. Het moet toegegeven worden: in het echt is hij leuker. Dat vindt hij zelf ook.

Van Haagse signatuur’, Kunstzaal Van Heijningen. T/m zondag 2 juni. Meer informatie www.kunstzaalvanheijningen.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...