donderdag 16 mei 2019Zomerfeest in de Grote Pyr
De Grote Pyr viert zaterdag een jubileumfeest in zijn monumentale schoolpand. Beleef even het alternatieve leven. In de tuin gaan de pizza-oven en het kampvuur aan.

Door Margreet Hofland

De voormalige Hoogere Burgerschool aan de Waldeck Pyrmontkade, een gebouw dat nu de Grote Pyr heet, werd zeventienenhalf jaar geleden in gebruik genomen door een groep bewoners die er een alternatieve manier van wonen, werken en leven - met veel aandacht voor ecologie en wederzijdse betrokkenheid - wilde realiseren. Dit ‘jubileum’ is reden voor een zomerfeest voor bewoners en geïnteresseerden. “De naam de Grote Pyr verwijst naar de Waldeck Pyrmontkade waar het gebouw aan ligt. Het is een beetje een ‘Suske en Wiske’-naam, in de traditie van het vroegere krakersbolwerk de Blauwe Aanslag aan het Buitenom. Dat gebouw werd in 2001 gesloopt en een aantal van de bewoners en toenmalige bedrijfjes is toen hier terecht gekomen,” zegt bewoner Aart. Hij woont al vanaf het begin in de Grote Pyr en was ook een van de initiatiefnemers van de stichting Wonen Werken Waldeck Pyrmontkade (WWW). Deze waakt erover dat het statement niet verwatert.
In het prachtige oude pand zijn de klaslokalen omgebouwd tot woon- en werkunits. Er wonen 50 mensen van wie de helft kinderen. Er zijn verschillende keukens, soms voor gemeenschappelijk gebruik, soms voor een enkele bewoner of een gezin. Er werken kunstenaars die een atelier hebben en er zijn wat bedrijfsruimtes waar bijvoorbeeld een praktijk voor kindertherapie, een timmerwerkplaats en een decorbouwer in zitten, naast een bedrijfje dat biologische stroopwafels produceert, een theetuin en het vegetarische restaurant De Hagedis.

Pizza’s
In het schoolgebouw dat in 1907 door stadsarchitect A. Schadee, leerling van H.P. Berlage, gebouwd werd, tref je in de gangen nog de oude gedecoreerde tegeltjes op de muren aan; ook de grote docentenkamer is er nog. Het gebouw staat op de monumentenlijst en mag niet afgebroken worden of onherstelbaar veranderd. Rik Buter is een van de kunstenaars die in het gebouw woont en werkt. In de hal heeft hij prachtige vogels boven de klapdeuren geschilderd. Op het zomerfeest is er een rondleiding door het pand, zijn andere werk is dan ook te zien.
In de gemeenschappelijke tuin staat een enorme voorraad hout van verzaagde pallets. “Veel bewoners hebben nog een houtkachel, daar stoken ze dit in op,” zegt Aart. Er staat ook een kippenhok met exotische kippen en een grote zelfgebouwde pizza-oven. “Op het zomerfeest kun je zelf je pizza’s maken en natuurlijk ook opeten. In een uur kunnen we 50 pizza’s bakken. Er wordt ook een kampvuur gemaakt. Er zijn activiteiten voor kinderen en voor volwassenen. In de oude gymzaal worden Yoga Swings (een soort schommels, red.) opgehangen waar kinderen in kunnen hangen en allerlei kunstjes doen, er komen verschillende bands optreden en er zijn touwtrekwedstrijden tussen ons en de buurtbewoners. En niet te vergeten: de hele dag is er een kledingbeurs en kun je boogschieten. Toegang en eten zijn gratis, maar vrijwillige bijdragen zijn natuurlijk welkom.”

Grote Pyr zomerfeest, Waldeck Pyrmontkade 115, zaterdag 18 mei van 14.00 -23.00 uur. Meer informatie: facebook.com/grotepyr


    Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

Candid Camera gericht op Schevenings strand Artikel Den Haag Centraal van 4 juni 2020 Museum Panorama Mesdag brengt met de tentoonste...