donderdag 6 juni 2019


Een orchidee tussen de aardappels
Het Art Nouveau Festijn barst dit pinksterweekend los. Met een tentoonstelling met spotprenten over Louis Couperus, en nog veel meer.

Door Margreet Hofland

Den Haag wordt wel de Nederlandse hoofdstad van de Art Nouveau genoemd en pinkstermaandag10 juni is het Wereld Art Nouveau dag. Reden voor dichter-voordrachtskunstenaar Simon Mulder en media-adviseur Rob van Kan om het Art Nouveau Festijn te organiseren. Een flink aantal van de evenementen vindt plaats in het Louis Couperus Museum.
‘Een orchidee tussen de aardappels’, zo heet de tentoonstelling over schrijver Louis Couperus (1863-1923), in het naar hem vernoemde museum. Het is ook de titel van een nieuw boek van Dick van Vliet (in twee delen) dat op 20 mei uitkwam; hij heeft alle parodieën over Couperus daarin verzameld. Op de tentoonstelling hangen karikaturen en spotprenten. Louis Couperus kende de Haagse cultuurwereld in die tijd op zijn duimpje. "Couperus stak boven het maaiveld uit,” zegt Josephine van de Mortel, directeur van het museum. “En was dus ook het mikpunt van spotternijen.”
Vooral over de vermeende homoseksualiteit van Couperus, die eruit zag als een dandy, werd veel gespeculeerd. Meestal ging hij gekleed in smoking, vaak werd hij in het roze afgebeeld, met een poederdonsachtige vrouwelijkheid. Zijn eerste openbare optreden in 1915 zorgde voor een ware explosie aan spottende teksten. Men moest wennen aan zijn uitbundige schrijfstijl en aan de verhalen die soms op de grens van het onbetamelijke zaten. Ouders werd geadviseerd zijn boeken uit de handen van hun kinderen te houden. Toneelschrijver Herman Heijermans zegt in een recensie over ‘Majesteit’ en ‘Wereldvrede’: ‘De damesschrijver met roze nageltippen, de man van het wattendoosje, de slappeling van zachte sofa’s en luierstoelen, de verweekte bourgeois, móest te pletter gaan in de wereld buiten’. Er zal ongetwijfeld ook een flinke dosis jaloezie meegespeeld hebben, want de Haagse dames liepen weg met Couperus.
De schrijver zelf deed weinig om deze spotternijen te voorkomen, maar speelde het spel mee. Zo staat in de biografie van Albert Vogel dat hij in 1915 met zijn karakteristieke wandelstok door Den Haag flaneerde en door de Vlaamse schrijver Cyriel Buysse op de schouder werd geslagen met de woorden: “Dag beste kerel!” waarop hij  kwijnend antwoorde: “Cyriel! Ik bén geen kerel en je doet me pijn!”

 Soirees

Er is nog veel meer te doen in het Couperus Museum in het Art Nouveau weekend. “We brengen op zaterdag 8 juni muziekstukken van verschillende Haagse componisten van rond 1900, die nauwelijks nog worden uitgevoerd. Sommige stukken zijn decennia lang niet meer gespeeld en uit het archief opgediept,” zegt Simon Mulder. “Bijvoorbeeld van de componist Bernhard van den Sigtenhorst Meyer, die een Indische salon had in Den Haag waar hij soirees organiseerde. Er komt ook een strijkkwartet dat muziek van Johannes Verhulst speelt en er worden liederen op gedichten van Couperus gezongen.”
Zondag 9 juni is er een Haagse première van het theaterstuk ‘Zelle’ over Mata Hari gespeeld door actrice Hester Meuleman. Een theatersolo die onlangs is opgevoerd in Amsterdam. Er zijn nog wat oude recensies, zowel positief als negatief, die Mulder zal voordragen. Maandag brengt hij samen met pianist Daan van de Velde een ‘declamatorium’, een voordracht op muziek van het verhaal ‘De Binocle’ geschreven door Couperus en dan wordt ook het nieuwe Couperus Cahier over Couperus op het toneel gepresenteerd.

 ‘Art Nouveau Festijn’, vrijdag 7 t/m maandag 10 juni. Meer informatie www.artnouveaufestijn.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...