woensdag 17 augustus 2022

 

Gratis genieten van muziek, hapjes en kunst

Artikel Den Haag centraal juni 2022 

Nocturne Noordeinde vindt dit jaar voor het eerst in de zomer plaats, waardoor er bij mooi weer in het winkelgebied rond Paleis Noordeinde nu ook buitenoptredens zullen zijn.

Terug van weggeweest is Nocturne Noordeinde, het muziekfestival op het Noordeinde in winkels, galeries en restaurants waar tussendoor ook lekkere hapjes en drankjes geserveerd worden. “Het was eigenlijk een winters evenement, bedoeld als een lichtpuntje in de donkere dagen, maar nu voor het eerst is het midden in de zomer, bijna op de langste dag,” zegt Coen van den Oever, een van de organisatoren van het festival. “De sfeer zal daardoor heel anders zijn, maar minstens zo leuk.”

Zaterdagavond 18 juni zijn op ongeveer twintig locaties gratis concerten te beluisteren van Jazz tot klassiek en een combinatie daarvan. “Het is de vijftiende keer dat dit georganiseerd wordt. Het Residentieorkest, Jazzbureau Music Factor en het Koninklijk Conservatorium leveren allemaal topmusici. Het openingsconcert start om vijf uur in de Waalse kerk met het Hofstad Jeugdorkest, er zijn dus ook jonge mensen bij. Het slotconcert om 10.15 uur met leden van het Residentieorkest, is ook in de Waalse kerk en dat is een van de highlights. Ook dat is gratis toegankelijk.”

 

Romantisch

Het moet een romantische avond met kunst, design, fashion, culinair genieten en muziek worden, waar mensen bij de gelegenheden naar binnen gelokt worden, waar ze normaal niet zo snel komen. Het is bijvoorbeeld een goede aanleiding om ook eens een echt Iers biertje te gaan drinken in de pub O’Caseys, waar het Jazztrio Gary Kavanagh bij mooi weer in de tuin zal optreden. Op het terras van het Italiaanse eetcafé Giambonini, waar heerlijke taartjes en koffie geserveerd worden, speelt het Nadio Busarto Duo. Bij Project 2.0 staat een vleugel waar Maurice van Schoonhoven op speelt met de gelegenheidsformatie Calliope Strings, in hotel Indigo zal hij eerder op de avond de sopraan Naomi Bakels begeleiden. De concerten duren rond de vijfentwintig minuten, maar – wat redelijk uniek is bij klassieke concerten – er kan gewoon in en uit gelopen worden.

“De laatste keer dat Nocturne Noordeinde georganiseerd werd was in 2020, precies een week voordat de lockdowns kwamen. We keken toen nog raar op dat sommigen geen hand wilden schudden, maar nu kan het gelukkig weer,” besluit Van den Oever, die er duidelijk al enorm veel zin in heeft.

 

Noordeinde Nocturne, zaterdag 18 juni, het Noordeinde Den Haag. Meer informatie www.hetnoordeinde.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...