woensdag 17 augustus 2022

 

Kinderen dansen om fit te worden

 Artikel in Den Haag Centraal juli 2022

Lonneke van Leth vindt dat kinderen meer moeten bewegen. En wat is er leuker dan dansen? Basisschoolleerlingen strijden ook dit jaar weer om de wisselbeker van de ‘Haagse Shuffle Challenge’ en een cheque van 500 euro.




 

Vrijdag 10 juni is het dan eindelijk zover: het is de dag van de ‘Haagse Shuffle Challenge 2022’. Rond de 2100 leerlingen van 24 Haagse basisscholen hebben zich het hele schooljaar voorbereid op deze grote dag. Initiatiefneemster is danseres en choreografe Lonneke van Leth, ze vindt dat kinderen te weinig bewegen en teveel achter hun tablet of telefoon zitten. “De meeste kinderen dansen graag en doen dat met groot gemak en overal,” vindt ze. “Dansen is leuk, bewegen op muziek, alleen of met elkaar, geeft energie en zelfvertrouwen, je hart gaat sneller kloppen en je bloed gaat er sneller van stromen.”

Met de ‘Haagse Aanpak Gezond Gewicht’ van GGD Haaglanden en haar dansgezelschap voor de jeugd ‘Lonneke van Leth Dans’, ontstond het idee om Haagse kinderen regelmatig te laten bewegen door te dansen. “Het liefst zou er elke dag een beweegmoment met de hele klas moeten zijn,” zegt van Leth.

 

Video’s

Leerlingen van de groepen 6,7 en 8 van verschillende basisscholen volgden het hele jaar workshops die door de dansers van het gezelschap gegeven werden. De leerlingen van groep 7 studeerden de ‘Haagse Shuffle 2022’ in, waarvan de choreografie bedacht is door Van Leth. De winnende school krijgt de wisselbeker. De leerlingen van groep 8 maakten zelf een dans en zetten die samen met hun docent op video. Zij kunnen een cheque winnen ter waarde van € 500,- om met de hele klas aan een sportief uitje te besteden.

Op de ingestuurde filmpjes die op de website staan, is goed te zien hoe enthousiast de kinderen zijn en ervan genieten. De leerlingen konden zelf oefenen aan de hand van online ‘tutorials’, waarin de pasjes stap voor stap uitgelegd worden. Het zijn leuke instructievideo’s waarin dansers de bewegingen op muziek laten zien en waarbij je onmiddellijk zin krijgt om mee te doen. De website zit goed in elkaar en is makkelijk voor de docenten om te gebruiken en in de klas te laten zien. De groepen 6 maakten korte dansjes voor de groepen 3, 4 en 5 van hun school, zodat ook de jongsten bij het project betrokken werden.

 

Website

In een flitsende roze limousine kwam de jury na de pilot in 2020 voor de school aanrijden om met gejuich door de kinderen ontvangen te worden. Dat jaar won basisschool De Kameleon onder leiding van meester Abdel de wisselbeker en de video laat zien hoe de leerlingen uit hun dak gaan als ze horen dat ze de winnaar zijn. Op vrijdag10 juni zullen we weten wie de winnaar van 2022 is. De jury bestaande uit Lonneke van Leth en Andy Ninvalle zal dan met de bekende roze limousine de finalisten bezoeken.

De Haagse Shuffle wordt gefinancierd door Fonds 1818, het VSB Fonds, de GGD en gemeente Den Haag/Sportbeleid.

 

‘Haagse Shuffle Challenge’, prijsuitreiking op vrijdag 10 juni. Meer informatie www.haagseshuffle.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...