zondag 8 januari 2023

 

Tweede Kamer overgenomen door kunststudenten



 

Elk jaar struinen Ron Mandos en Radek Vana de Nederlandse kunstacademies af, op zoek naar jong talent voor hun galerie, maar ook om hen op de kaart te zetten. Acht van hen exposeren nu in de Tweede Kamer.

“Zonder jong artistiek talent heeft de kunstwereld geen toekomst,” zegt Ron Mandos, galeriehouder uit Amsterdam. Al vijftien jaar zet hij zich samen met conservator Radek Vana in om jonge kunstenaars een podium te geven. Elk jaar organiseren zij de tentoonstelling ‘Best of Graduates’ met een selectie afstudeerders van elf kunstacademies uit heel Nederland. Hun samenwerking resulteerde in een stichting: de Ron Mandos Young Blood Foundation.

Dit jaar vindt de expositie plaats in Den Haag, in het hart van het gebouw van de Tweede Kamer, de Statenpassage. Acht jonge kunstenaars tonen daar nu hun werk. De expositie in het Kamergebouw ontstond door een initiatief van Kamerleden Jorien Wuite (D66) en Pim van Strien (VVD). Zij dienden een motie in, waarin zij stelden dat beginnende kunstenaars hard getroffen waren door de coronapandemie en dat zij minder kansen hadden gekregen om hun werk te laten zien. De Kamerleden vroegen het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer om deze kunstenaars een podium te geven. De motie werd met ruime meerderheid aangenomen.

 

Voorlinden

Het is even een gedoe om in de Tweede Kamer binnen te komen, want hoewel de expositie gratis is, moet je wel je ID laten zien en gaan jas en tas eerst door de scanner, want ben je eenmaal binnen, dan kun je ook zo doorlopen naar de publieke tribune van de Tweede Kamer.

In de Statengalerie op de begane grond zijn de afstudeerders van de laatste drie jaar te zien. Elk jaar wordt ook de ‘Young Blood Award’ uitgereikt aan een van de deelnemende kunstenaars. “In de eerste instantie kocht onze galerie een werk aan van de winnaar, maar later zijn we een samenwerking aangegaan met museum Voorlinden. Het kunstwerk van de winnaar wordt nu opgenomen in de vaste collectie van het museum, zij bepalen ook wie het is,” legt Mandos uit.

 

Posters van stof

De winnaar van de Ron Mandos Young Blood Award 2022 is Marcos Kueh uit Maleisië, hij studeerde dit jaar af aan de afdeling Mode en Textiel van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag en viel bij deze krant al eerder op met zijn indrukwekkende wandkleden, die hij ‘posters van stof’ noemt. Kueh gebruikt decoratieve motieven in pastelkeuren, die prachtig harmoniëren. Ze vinden hun oorsprong in zijn geboorteland. Hij wil laten zien dat achter de gedecoreerde souvenirs uit zijn land vaak een symbolische betekenis zit en dat de cultuur in zijn land zeker zo interessant is als die in het Westen. Ook Joseph Thabang Palframann studeerde af aan de Haagse KABK, hij maakt schilderachtig werk waarbij hij ook hooi en geurstoffen gebruikt. De twee kunstenaars verstaan beiden de kunst om naast de serieuze boodschap die ze willen uitdragen, ook werk te maken dat ontroert en vakmanschap uitstraalt.

Den Haag is met de KABK goed vertegenwoordigd. Alexander Jermilov maakte een installatie die een weergave is van een archeologische vindplaats. Voorwerpen uit verschillende tijden zijn naast elkaar gezet. Zo wordt een kritische blik geworpen op de geschiedschrijving en de waardering van kunst.

Maikel Deekman van de Gerrit Rietveld Academie uit Amsterdam exposeert met een serie schalen op kleurige sokkels, die sterk doet denken aan de installaties van Ai Weiwei. Sophie Engels van de Sint Joost School of Arts & Design uit Breda, wil als observator haar ervaringen als queervrouw laten zien en horen met een audiosculptuur. De toeschouwer kan het hoofd op een zachte sculptuur leggen om naar verhalen te luisteren.

Er zijn ook video’s van Shifra Osorio Whewell, Stephanie Rizaj en Sveske Ouro.

 

‘Best of Graduates’. Tweede Kamer, ingang Prinses Irenepad 1. Nog t/m vrijdag 13 januari, van maandag t/m vrijdag, tussen 10 en 17 uur. Meer informatie: www.tweedekamer.nl en www.ronmandos.nl

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...