dinsdag 30 maart 2021

 

Brocante, croissantjes en Jeu de Boules 

Artikel in Den Haag Centraal van 25 maart 2021

Marie-France Meijer van Le Marie Marché maakte een winkelroute langs een aantal Haagse winkels met een Frans tintje.


Zondag 21 maart ging de eerste ’Route du Shop’ van Le Marie Marché van start. Een initiatief van Marie-France Meijer, die ook de vrouw achter de Franse seizoensmarkten in Den Haag is. Vóór coronatijd waren deze markten elk eerste weekend van de maand op het Plein en op het Lange Voorhout te vinden. Toen dat wegviel, kwam Meijer - die in Marseille geboren is - op het idee om een routekaart te maken voor winkels met een Frans tintje. De wandeling gaat langs een aantal bijzondere zaken en duurt ongeveer tweeëneenhalf uur. Je snuift de sfeer op van typische Franse brocante, delicatessen en mode. Wil je onderweg ook nog iets eten of drinken, dan duurt het iets langer.

“Het is mijn persoonlijke route met negen adressen. Bij elke zaak is vijftien minuten gereserveerd om rond te neuzen en een eventuele aankoop te doen,” zegt Meijer. “Ik krijg steeds meer aanmeldingen. We zouden er wel een hele dag van kunnen maken. Of een heel weekend!”

 

Neus in de boter

In de eerste winkel Op z’n Kop in de Prinsestraat krijg je de routekaart en val je al direct met je neus in de boter. Een kwartier is eigenlijk veel te kort om in deze heerlijke winkel rond te struinen. Overal vind je Franse gebloemde bordjes, theepotten en oud glaswerk. Gelukkig kun je op een ander moment nog op afspraak terugkomen. Bij Magazin Horaz in de Molenstraat staat alles smaakvol uitgestald. Een prima plek om een cadeautje te scoren voor iemand die alles al heeft. “Iedereen die vandaag langskomt, is razend enthousiast,” zegt eigenaar Horas Simanullang.

We lopen langs bistro Pastis voor een koffie en langs Boulangerie Michel die de lekkerste croissantjes van Den Haag heeft, om daarna in de winkel The Hague’s Finest te stranden, waar alle producten van Haagse bodem samenkomen. Hier staat de altijd goed gehumeurde Lex Rijkers Mijnen achter de toonbank, hij heeft overal gratis een verhaal bij en verkoopt ook nog Franse Chansons op CD van de Haagse Tess Merlot.

Ben je intussen moe, dan kun je met korting lunchen bij restaurant Palmette, maar zo niet dan loop je door naar conceptstore CouQou, een winkel die je zó voorbij zou lopen, omdat je eerst een steegje in moet. Maar dat zou echt zonde zijn. Er is mooie Franse kleding, er zijn sierraden en handgemaakte meubels op bestelling.

De laatste winkel van de route, Present Living, is in de Piet Heinstraat en mocht je bij Op z’n Kop niet geslaagd zijn, dan kun je hier nóg eens je hart ophalen. Een prachtige collectie brocante is door eigenaar Julian bij elkaar gezocht en je krijgt een heerlijk geurend stukje ‘Savon de Marseille’ mee naar huis.

 

Parijse Allure

Een uitje met Parijse allure, gewoon in ons eigen La Haye!’ staat op de website Le Marie Marché en dat is het zonder meer. Je kunt een ticket boeken voor maar zes euro, samen of alleen, en alles wordt voor je geregeld.  Mocht je na het shoppen nog energie over hebben, dan kun je bij Van Kinsbergen een jeu-de-boulesset huren en op het Prins Hendrikplein een partijtje spelen.

De route is op woensdag, vrijdag en zondag te boeken. Het tijdstip kun je zelf online reserveren. En, o ja, voor onderweg of als je even moet wachten is er een Spotify-lijst met heerlijke Franse muziek, van Marie- France Meijer persoonlijk.

 


Le Marie Marché, elke woensdag, vrijdag en zondag. Meer informatie www.lemariemarche.nl

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Zwart-witte droombeelden met magenta en ultramarijn  Artikel Den Haag Centraal van 9 april 2021 Brigitte Spiegeler maakt foto’s van ex...