maandag 1 november 2021

 

Portretten van glas in ‘nero brillante’ en ‘azzuro'

 Artikel in Den Haag Centraal van 28 oktober 2021

John Sillevis legt waardevolle vriendschappen vast.

Voor conservator John Sillevis (Voorburg,1946) was 1993 een moeilijk jaar. Hij verloor zijn dierbare Spaanse vriend José Luis Nogales, die hij al 32 jaar kende en kwam te laat om afscheid van hem te nemen. “Het verdriet zette zich op een gegeven moment om in een enorme woede en ik zocht naar een uitweg. Ik ben naar Venetië vertrokken om daar een maand te blijven. Niet om kunst te bekijken, maar om het te verwerken. Ik had een portret in was van José Luis gemaakt en zocht iemand die het als een penning in glas kon gieten. Dat lukte, ik vond er Renzo Benetollo, een vakman. Daarna heb ik de penning naar de familie van José Luis gebracht en toen kon ik het eindelijk een plaats geven.”

Er volgde daarna een hele serie portretten op penningen, later ook in brons. Daarvan is nu een selectie te zien in een vitrine van museum Beelden aan Zee. ‘Amice per sempre’ heet deze kleine bijzondere tentoonstelling, vrienden voor altijd.

 


Paul Huf

Na een schitterende carrière als conservator van het Gemeentemuseum (nu Kunstmuseum) zou John Sillevis het wat rustiger aan kunnen doen, maar dat is niets voor hem. In 2018  maakte hij een grote tentoonstelling in het Dordrechts Museum over de schilder Jongkind en tot 6 februari 2022 is in Museum Beelden aan Zee de tentoonstelling van Igor Mitoraj te zien, waar Sillevis aan meewerkte door over de beeldhouwer in de catalogus te schrijven. Hij kende Mitoraj persoonlijk.

Het maken van portretten op penningen liet hem niet meer los, er rolde zelfs een opdracht uit. Voor de KLM maakte hij een portret van fotograaf Paul Huf in bleekblauw glas. Er zitten ook een aantal dansers in de collectie, zoals Gheorge Iancu. De fotograaf Alberto Sabattini portretteerde hij met een schalkse blik over de rand van zijn bril in de kleur koningsblauw. Hij maakte daarnaast een serie met historische figuren uit Den Haag, zoals schrijver Louis Couperus en de schilder Mesdag.

“Het mooie van glas is ook, dat je zulke felle kleuren kunt gebruiken, in het Italiaans klinkt dat nog mooier, zoals ‘azzuro’, ‘ambra’ en ‘nero brillante’. Ik ga altijd zelf naar Venetië om de ontwerpen te brengen. Dan heb ik weer een excuus om er heen te gaan.”

 

John Sillevis, ‘Amice per sempre’ in museum Beelden aan Zee, nog tot en met zondag 16 januari 2022. Meer informatie www.beeldenaanzee.nl

 

 

Foto:

Glazen penning, Alberto Sabatini door John Sillevis, doorsnee 10 cm. Foto Piet Gispen

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...