maandag 10 oktober 2022

 

Vergeten meubelen met een verhaal

 Artikel Den Haag Centraal september 2022

Twee enthousiaste jonge meiden verzamelen vintage designmeubelen en willen er een bedrijf mee opzetten.

Shari de Boer (29) en Julie Hartkamp (27) hebben allebei een passie voor vintage designmeubelen en dat is nog zacht uitgedrukt. Hun zoektocht naar unieke en ‘vergeten’ meubelstukken gaat gepaard met een onstuitbaar enthousiasme. “We hebben het allebei van huis uit meegekregen, van onze moeders,” zegt De Boer. “Bij de kringloop kwamen we opeens van alles tegen. We werden zó enthousiast dat we dachten: daar moeten


we iets mee gaan doen. We besloten een designstudio op te zetten met de naam Studio Ceres, afgeleid van Ceres, de Griekse godin van de vruchtbare aarde. Het doel is om een showroom, een fotostudio en een restauratieatelier onder één dak te realiseren. Om te kunnen uitbreiden zijn we een crowdfunding gestart en het minimale bedrag is inmiddels gehaald.”

Shari de Boer is fotografe en Julie Hartkamp kunsthistorica. Hartkamp: “We merkten al heel snel dat we elkaar goed aanvullen. Ik ga altijd op zoek naar welk verhaal er achter zo’n meubel zit en dat wil ik dan graag vertellen. Soms worden vintagemeubelen voor veel geld te koop aangeboden, maar er is dan verder niet veel over bekend. En juist de geschiedenis erachter maakt het zo interessant, dát willen we meegeven aan degene die zo’n meubel koopt. Shari zet de meubelen zó op de foto dat zichtbaar wordt wat je er allemaal mee kunt doen in een interieur.”

In hun tijdelijke atelier in de Barentszstraat staat een schitterende stoel van Leolux, uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, met een gebogen pastelgroene rugleuning en een donkerblauwe zitting. De stoel is een uniek exemplaar en zit uiterst comfortabel.

 

Loods

De twee gebruiken het geld dat via de crowdfunding binnengekomen is om hun plannen te verwezenlijken. Vanaf 1 november is er een loods gehuurd op de Binckhorst, waar de meubelen komen te staan en op Instagram is nu al veel vinden.  

“We zijn ook een samenwerking aangegaan met Bonne Suits in Amsterdam, een modeontwerper, die pakken voor mannen en vrouwen maakt. Daar is een galerieruimte, waar nu een deel van onze meubelen staat,” zegt Shari.

“Ja er gebeurt daar van alles. Er is elke maand een nieuwe tentoonstelling met een opening, soms is er ook een boekpresentatie. Het is een heel leuke plek, een podium voor jonge creatievelingen,” vult Julie aan. “Uiteindelijk willen we onze loods met de meubels verhuren aan ondernemers en kunstenaars, zij kunnen daar dan een set opbouwen, video’s opnemen en foto’s maken. Zo worden de meubelen steeds weer opnieuw gebruikt en kunnen ze een nieuw verhaal vertellen.”

 

Crowdfunding

Al hun spaargeld zit in de meubelcollectie en met de opbrengst van de crowdfunding wordt er een busje gekocht om een reis naar Barcelona te maken. Shari: “We hebben daar twee meubels verkocht en die gaan we zelf brengen. Onderweg kopen we weer nieuwe in Frankrijk. We dachten dat het leuk zou zijn om onze eerste twee verkopen persoonlijk af te leveren, met de nieuwe bus.”

Het is duidelijk dat het avontuur lokt. Ze struinen inmiddels internet, kringloop en marktplaats af. “Het geheim is dat je er een neus voor moet hebben. Soms zijn de ontdekte stukken onbetaalbaar, maar nu kunnen we met de bus de grens over om nieuwe parels te ontdekken, want in Nederland weten velen al waar ze moeten zoeken, dan ben je soms te laat. Wij gaan juist voor mooie vergeten schatten die niet perse de naam van een bekende designer hoeven te hebben, maar gewoon mooi zijn. Wij durven wel te zeggen dat we daar oog voor hebben,” zegt Julie. “We denken ook heel goed na over de manier van restaureren. Dingen moeten niet te snel weggegooid worden. Wanneer is een meubel ‘op’ en wanneer moet de originele staat behouden blijven? We zetten esthetiek tegenover originaliteit.”

 

Studio Ceres. De website van Studio Ceres wordt binnenkort gelanceerd. De collectie is te vinden op instagram @studioceres.dh

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...