donderdag 23 februari 2023

 

Swarovski kristallen in industrieel pand

Artikel in Den Haag Centraal

De eerste expositie van Island Gallery in Den Haag is een feit. Met objecten die bewerkt zijn met Swarovski kristallen, kunstzinnige foto’s en bijzonder design van Nederlandse kunstenaars werd


een uniek pand ingericht.

Achter de Bijenkorf aan de Gedempte Gracht zou je niet zo snel een architecturaal hoogstandje verwachten, maar dat is nu precies wél het geval. Op nummer 9 staat een smal industrieel pand van drie verdiepingen hoog en met een glazen dak. Het is ontworpen door architecten Fred Bos en Paul Kloet, die er in 1991 de Berlageprijs voor meest karakteristieke architectuur voor ontvingen. Het pand stond dertig jaar leeg, maar sinds december 2022 is Island Gallery er gevestigd, een nieuwe galerie met een collectie bijzondere kunstwerken en exclusieve design van Nederlandse kunstenaars en ontwerpers.

“Het is een lang gekoesterde droom van Peter Merceij,” zegt Gallery Manager Mascha Ekkel die samen met hem het idee gestalte gaf. “Al vanaf 1988 is hij erbij betrokken en nu is het pand zijn eigendom. Het was aanvankelijk de bedoeling dat er op de benedenverdieping een fotowinkel zou komen en dat fotografen op de bovenverdiepingen zouden kunnen exposeren, vandaar dat op de gevel nog steeds ‘Foto Uniek’ staat. Het was zeker voor die tijd, met al die stalen binten, een heel bijzonder pand zo midden in het centrum. Dat daar vergunningen voor gekregen zijn, is op zich al een wonder.”

Het licht dat door het glazen dak valt en de voorbij trekkende wolkenlucht zullen menig kunstenaar jaloers maken. Er kan zelfs een gedeelte van de vloer op de eerste verdieping naar believen opgeklapt of neergelaten worden voor nog meer licht. In het interieur zijn de oorspronkelijke kleuren zoveel mogelijk opnieuw gebruikt.

 

Delfts Blauw

“We hebben de galerie willen neerzetten als ‘on-Nederlands mooi’, dus niet als een traditionele galerie, maar wél met alleen Nederlandse kunstenaars. Een bijzonder team met zowel gevestigde namen als opvallende nieuwkomers. Het is een groot avontuur, en ik ben blij met het vertrouwen dat in ons gesteld wordt. We willen de mensen wegblazen. Verpletteren. Ik noem de galerie het liefst een Art en Design House. Dus geen klassieke galerie, maar wel met bijzondere stukken,” aldus Mascha Ekkel.

De allereerste expositie van Island Gallery kreeg de titel ‘The one with the sparkles – A tribute to Swarovski’ met onder meer objecten van sierradenontwerper Barocqo. De expositie is een eerbetoon aan het ambacht en erfgoed van het bedrijf Swarovski. De collecties van Barocqo zijn erg gewild. “Het zijn bijna museumstukken. Niet zozeer om te dragen, maar als juwelen voor in huis,” legt Ekkel uit.

De stukken doen hier en daar denken aan het kunstwerk ‘For the Love of God’, de met diamanten bezette schedel van Damien Hirst uit 2007. Kunstenaar Mart Krijger werkte mee aan de vervaardiging van een halssieraad, gemaakt van onder andere stukjes origineel Delfts Blauw aardewerk en bewerkt met Swarovski stenen.

 

Winterkoningin

Fotografie vormt een belangrijk onderdeel van de collectie. Er zijn unieke foto’s bij, maar ook enkele stuks in een gelimiteerde oplage. Een marmeren lichtobject van Carina Riezebos van 700 kilo werd met een bouwlift naar boven gehesen. Carina Wagenaar maakte grote medaillons voor aan de wand, die elk hun eigen verhaal vertellen. Voor het campagnebeeld van de tentoonstelling is haar werk met de titel ‘Elizabeth Stuart’ gebruikt. Er zijn kleine objecten in verwerkt, die met het leven van Elisabeth Stuart te maken hebben en in één kleur gespoten zijn. Elizabeth Stuart woonde veertig jaar in ballingschap aan de Kneuterdijk en werd ook wel ‘De Winterkoningin’ genoemd. Ze speelde destijds een belangrijke rol bij de adel in Den Haag en was betekenisvol voor de Nederlandse kunstwereld.

 

‘The one with the sparkles – A tribute to Swarovski’, nog t/m vrijdag 31 maart 2023 in Island Gallery. Alleen op afspraak te bezoeken. Meer informatie www.island-gallery.nl

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...