donderdag 23 februari 2023

 

Wisselwerking tussen kunstenaars en ruimte

 Artikel Den Haag Centraal 16 februari 2023


Triple A Projects kiest steeds andere locaties voor bijzondere exposities, nu in Den Haag aan de Conradkade. Het vertrekpunt is de natuur.

“Het is heerlijk dat we dit weer kunnen doen na een paar jaar gedwongen stilte,” zegt Det Regts, oud-raadslid van de VVD in Den Haag. Ze doelt hiermee op de tentoonstellingen, die zij al meer dan zeven jaar samen met Saskia Groenewegen door het hele land opzet. Hun bedrijf Triple A Projects (It’s All About Art) organiseert pop-up tentoonstellingen op bijzondere locaties en verkoopt kunstwerken online.

“We beginnen nu weer een beetje klein met de expositie ‘Confrontatie: conversatie’, in een leegstaande sportschool aan de Conradkade in Den Haag, maar we hopen binnenkort weer grotere ruimtes te kunnen vinden. Meestal exposeren we op opvallende locaties zoals bijvoorbeeld in 2018 in Den Haag in het leegstaande pand van het Appeltheater en in 2021 in de Project Fabriek in Zaandam. Dat waren grote panden met ruwe bakstenen muren en betonnen vloeren. Deze keer is het een galerie-achtige ruimte met witte wanden en helder licht.”


Ruimte

De ruimte is voor Det Regts heel belangrijk, ze heeft ervaren wat de invloed van kunst daarop kan zijn en ook andersom: van de ruimte op de kunstenaars. “Het is een ervaring om te zien dat als de kunstenaars met hun werk binnenkomen en dat gaan ophangen en neerzetten, er opeens een heel andere sfeer ontstaat. Dat doet kunst. Je moet daarnaast ook de kunstenaar in een ruimte zetten waar hij thuishoort. In het begin dacht ik nog wel eens: wat moet dat in godsnaam worden, maar nu ben ik daar niet meer bang voor. Het komt altijd goed. Deze keer hebben we erover nagedacht wat er zou gebeuren als je drie kunstenaars uit verschillende disciplines bij elkaar brengt. Wordt het een confrontatie of een conversatie? Het vertrekpunt voor deze expositie is de natuur, in de uitwerking daarvan vertegenwoordigen de kunstenaars verschillende werelden. Het werk vult elkaar heel mooi aan en versterkt elkaar tegelijkertijd.”

 

Schuimende golven

Josephine Sloet en Hans Mulder zijn heel goede schilders en tekenaars. Hun werk heeft dezelfde sfeer. André van Lier is beeldhouwer en ontwerper, hij maakt geometrisch werk en zijn glazen objecten doen het heel mooi tussen de schilderijen en tekeningen. Ik verheug me er nu al op,” aldus Regts.

De olieverfschilderijen van Hans Mulder geven het aardse van akkers, bossen en de woestheid van de zee weer op een impressionistisch manier, met losse verfstreken. Een deel van zijn werk is herkenbaar, met schuimende golven die tegen donkere rotsblokken slaan. De natuur vormt ook de inspiratie voor zijn andere, vrijwel abstracte werk, waar je nog steeds organische vormen in herkent. Mulder is schilder maar ook jager. Hij maakt in Schotland veel natuurtekeningen van wilde zwijnen en hazen. Deze realistische tekeningen zijn in een map verzameld en ook te bekijken op de tentoonstelling.

Het werk van Josephine Sloet wordt vaak ‘abstract en poëtisch’ genoemd. De vormen lijken uit zichzelf over het papier te bewegen, soms doen ze denken aan zogenaamde droedels: gedachten die onwillekeurig uit potlood of penseel over het papier vloeien. Ze maakt bijvoorbeeld tekeningen waarin ze het verloop van de dag in beeld brengt, aan het ritme van de vormen is haar stemming af te lezen en elke dag is weer anders. Op de expositie zullen ook grote schilderijen van haar te zien zijn.

De glaswerken van Van Lier worden in een Tsjechisch glasatelier vervaardigd op basis van de door hem aangeleverde schuimmodellen. De onderdelen worden uit zware glasplaten gezaagd en daarna geslepen, gepolijst en onzichtbaar verlijmd. “De glasobjecten van Andre veranderen echt de ruimte en dat is heel interessant, hij is architect en zijn glasobjecten zijn strak, als je zijn beelden voor het raam zet dan is het prachtig om te zien hoe het werk het licht vangt. Zo’n object is nooit hetzelfde, want steeds valt het licht er op een andere manier doorheen,” zegt Regts.

Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. “We hebben kunstenaars nodig want zij laten ons voortdurend op een andere manier naar de werkelijkheid kijken,” besluit ze.

 

‘Confrontatie en conversatie’, zaterdag 7 en zondag 8 januari, en zaterdag 14 en zondag 15 januari, van 12.00 - 17.00 uur.Conradkade 61. Meer informatie www.allaboutartsprojects.nl


Titels werk van Hans Mulder,

 

1a  Dromen van het Noorden.

2a  De stad, de rivier.  Canary Wharf

3a  Dromen van het Noorden. Sgùrr nan Gillean

 

André van Lier zonder titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...