dinsdag 21 september 2021

 

Noordeinde herrijst met koninklijke allure

Artikel Den Haag Centraal augustus 2021

Na een grondige renovatie is het Noordeinde een van de mooiste winkelgebieden van Nederland geworden.

 


In het hart van Den Haag bevind zich het meest koninklijke winkelgebied van Nederland: het Noordeinde. Halverwege staat Paleis Noordeinde, het werkpaleis van koning Willem-Alexander met daarvoor, op het Paleisplein, het standbeeld van Willem De Zwijger, de stichter van onze monarchie. Als de koning er is, dan wappert de vlag op het dak van het paleis. Het duurde even, maar het gebied heeft een totale renovatie ondergaan en is als een van de mooiste winkelgebieden van Nederland herrezen.

“We zijn tien jaar bezig geweest met de herinrichting, nu is het klaar,” zegt galeriehouder Coen van den Oever. Naast zijn dagelijkse bezigheden is hij voorzitter van de bedrijfsinvesteringszone (BIZ) van winkelgebied Paleis Noordeinde.

Het gebied beslaat de straat vanaf de Mauritskade tot en met ‘t Goude Hooft op de Dagelijkse Groenmarkt, inclusief de Plaats. Een zekere trots klinkt in zijn stem door als hij verder vertelt. “We hebben veel voor elkaar gekregen. Het Wilhelminamonument is volledig opgeknapt en hersteld, de Plaats, het Paleisplein, de Hoogstraat en de Heulstraat zijn aangepakt, banken zijn vernieuwd en er zijn nieuwe bomen geplaatst, de auto’s zijn grotendeels verdwenen. Het is een breed gedragen plan geweest, ondersteund door zowel winkeliers als bewoners. Het gebied heeft nu de koninklijke allure die het verdient. ‘Royal Shopping District compleet vernieuwd’, dat is onze marketing campagne.”

 

Straatnaambordjes

Het Noordeinde biedt een grote verscheidenheid aan allerlei verschillende exclusieve winkels en boetieks. Waar het centrum steeds meer een vergaarplaats van grote warenhuizen wordt, kun je hier nog kleine intieme winkels vinden met een heel eigen signatuur. Store du Nord zit er bijvoorbeeld met ambachtelijk gemaakte kleding, Oger, IKKS en Hugo Boss, maar ook Petit Bateau, La Dress en Max Mara. De terrassen van Bookstor en Giambonini zitten gezellig vol, op de Plaats is het ronduit druk. Je kunt er eten bij toppers als Jamey Bennett  en Bistrot Palmette. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de verschillende galeries, die in het hele gebied te vinden zijn. Het gedistingeerde Hotel Indigo kwam in 2018 in het voormalige gebouw van de Nederlandsche Bank en geeft nog meer allure aan het koninklijk district. Er zijn zelfs nieuwe straatnaambordjes met een kroontje erboven geplaatst. “Tenslotte zijn we hier in het Royal Shopping District,” zegt Van den Oever nog eens nadrukkelijk. “Een aantal van onze ondernemers is hofleverancier.”

Het Paleisplein is een rustpunt met veel groen geworden, op de grote witte bank onder de ‘Postzegelboom’ kun je even bijkomen van het shoppen, met uitzicht op paleis Noordeinde. Koninklijke kronen deinen boven de straat en zorgen ’s avonds voor sfeerlicht.

 

Zichtlijnen

“Een grote verbetering is dat de zichtlijnen nu helemaal doorlopen, er is overzicht van begin tot het einde en het winkelende publiek stopt nu niet meer bij paleis Noordeinde omdat men denkt dat het daar ophoudt, maar loopt door. Het is nu al veel drukker geworden dan het was. De hardstenen stoepranden lopen ook helemaal door tot in de Hoogstraat, dat geeft eenheid. Een grote groep van ongeveer vijfentwintig ondernemers en bewoners hebben hun wensen laten horen, daar zijn wel vijftig vergaderingen over geweest. Een kleine groep bleef over en die werkte samen met de architect van de gemeente. Er is daar een hele mooie samenwerking uit gekomen, tot ieders tevredenheid.”

De Plaats is net af. Het is nu een echt een horecaplein met winkels eromheen en zelfs een fontein. Aan de kant van de Hofvijver staat Johan de Witt, schoongemaakt en op een stenen verhoging gezet. Het uitgewinkelde publiek kan even op de randen gaan zitten en er gezellig een ijsje eten, even verderop zit een van de beste ijswinkels van Den Haag, Het IJskabinet. Overdag is het terras zonnig en ’s avonds wordt het monument verlicht.

Het nieuwe Noordeinde zal feestelijk geopend worden door burgemeester Van Zaanen. De hele maand september zullen er extra activiteiten rondom het paleis plaatsvinden, zoals onder meer veel muziekoptredens. Op Prinsjesdag, dinsdag 21 september, rijdt een gouden koets een gedeelte van de koninklijke route en kun je gratis een stukje meerijden, winkelend publiek kan op de foto met de ‘koning’ en de ‘koningin’ en in de hele straat zullen lakeien aanwezig zijn.

 

Heropening van Royal District, het nieuwe Noordeinde. Voor meer informatie www.hetnoordeinde.nl, op facebook: Het Noordeinde Den Haag en Instagram: hetnoordeinde.

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...