dinsdag 21 september 2021

 

Razend water en schuimende golven

 Bij Museum Panorama Mesdag draait alles om zee en strand. In het najaar twee nieuwe tentoonstellingen met dit thema.

Hagenaars groeien op met het bewustzijn dat zee en duinen nooit ver weg zijn. Ze realiseren zich niet altijd wat een voorrecht het is om zo dicht bij de kustlijn te wonen. Het licht is helderder, de wind is frisser, soms is de zilte lucht tot ver in de stad te ruiken. Al eeuwenlang worden kunstenaars geïnspireerd door het fenomeen van een weidse, uitgestrekte watervlakte, die zomaar kan veranderen in een kolkende massa. Museum Panorama Mesdag brengt dit najaar twee tentoonstellingen met het thema water en natuur: ‘Mesdag en de natuur’ en ‘Time and tide wait for no man’, een fototentoonstelling van fotograaf Siebe Swart.


Hendrik Willem Mesdag (1851-1913) was een fanatiek natuurliefhebber, hij bracht veel tijd door op het Noordzeestrand en in de Scheveningse duinen. De schilder kon exact en met veel precisie weergeven wat hij zag, maar ook kon de natuur de achtergrond vormen voor een menselijke activiteit. Met zijn zeeschilderijen op groot formaat brengt Mesdag het natuurgeweld wel heel dichtbij, opspattend schuim, hoge golven en voortrazende wolken vliegen je om de oren. Maar ook is te zien dat hij als veertienjarige jongen met veel liefde een boomblad tekende, waarmee hij elke nerf zichtbaar maakte.

‘Fotografische blues en fotografisch dagboek, genoteerd in zwartwit’, is de ondertitel van de tentoonstelling van Siebe Swart (1957). Hij maakte een serie monumentale panoramafoto’s van de Nederlandse kust, vanuit menselijk perspectief gezien. Vooral de leegte en de ruimte van strand en zee inspireerden hem. Zijn foto’s geven een persoonlijke ontdekkingsreis langs de Nederlandse kust weer, de zee is meestal glad en kalm, soms overgoten met hemels licht, een andere keer bedekt met een sluier van dikke nevel of met zwarte wolken erboven hangend. Voor Swart blijft de dreiging van de stijgende zeespiegel overal aanwezig.

Siebe Swart is van oorsprong documentair fotograaf, gespecialiseerd in panorama en luchtfotografie en maakt zijn foto’s meestal vanuit een helikopter. Met deze fototentoonstelling is hij als het ware weer naar de aarde afgedaald. Elk panoramabeeld is opgebouwd uit series van individuele foto’s. Swart paste de verdeling tussen land, lucht en water aan, evenals de stand van de horizon en de kijkrichting. De foto’s zijn op groot formaat afgedrukt, en worden als een werkelijk panorama tentoongesteld.

 

Hendrik Willem Mesdag, ‘Mesdag en de natuur’ van woensdag 8 september 2021 t/m zondag 27 februari 2022 in Museum Panorama Mesdag. Siebe Swart, ‘Time and tide wait for no man’ van zondag 17 oktober 2021 t/m zondag 27 februari 2022. Meer informatie www.panoramamesdag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...