dinsdag 29 juni 2021

 

Stormachtige opening Voorhout Monumentaal

 Artikel in Den Haag Centraal van 27 mei 2021

Twintig beeldhouwers exposeren deze zomer op het Lange Voorhout. Een oude traditie is in ere hersteld. “Iedereen heeft zich een slag in de rondte gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.”


Na vijf jaar staat er eindelijk weer een beeldententoonstelling van formaat op het Lange Voorhout, genaamd Voorhout Monumentaal. Van 1998 tot en met 2016 heette de buitententoonstelling nog Den Haag Sculptuur. Op de dag van de opening (21 mei) op het schelpenpad in hartje Den Haag, zijn beeldhouwers uit alle hoeken van Nederland op komen draven. Het is een vrolijk ‘ons kent ons’, de kunstenaars bewonderen elkaars werk, bij ieder van hen overheerst de trots om bij dit evenement betrokken te zijn.

Het zijn zeker niet de eerste de besten die meedoen met deze buitenexpositie. Ewerdt Hilgemann is tot ver over de grenzen bekend met zijn geïmplodeerde kubussen, voor hem is het de tweede keer dat hij op het Lange Voorhout exposeert, in 2002 deed hij mee met Den Haag Sculptuur. Rinus Roelofs exposeert op dit moment met acht grote geprinte beelden voor het station in Hengelo en is hier nu in Den Haag met een knalgeel beeld van enkele meters hoog. De Haagse Warffemius heeft permanent werk staan in Addis Abeba en China en exposeert met werk uit zijn Mangrove-serie.

Buiten deze iconen van de beeldhouwkunst doen ook jongere en opkomende beeldhouwers mee zoals Eelke van Willigen, een fanatiek surfer die golven van staal maakt en met ‘The 5th Wave’ op het Lange Voorhout staat. Een felle kleur blauw is aan het roestige en gebogen cortenstaal toegevoegd. Douwe Halbertsma is de jongste deelnemer, zijn beelden verwijzen naar strips. Met alleen voeten laat hij een lopende gestalte zien. Jonquil zette een bed neer, bedolven onder schelpen. Op de dag van de opening is er door een onbekende een strijkplank naast gezet, óók met een dikke laag schelpen erop. “Mijn werk heeft een tijdelijk karakter, langslopende mensen kunnen invloed hebben,” zegt hij. Dus laat hij de strijkplank voorlopig staan.

 

Geruisloos

Voorhout Monumentaal is georganiseerd door Pulchri Studio en beeldhouwer-architect André van Lier. De laatste is ook conservator van deze buitententoonstelling. Hij exposeert zelf met een werk van meer dan vier meter hoog dat aan de kop van het schelpenpad staat. In 2016 was de laatste tentoonstelling op het Lange Voorhout, in 2018 voerde Van Lier samen met beeldhouwer Loek Bos - als vertegenwoordigers van Pulchri Studio - al gesprekken met Gemeente Den Haag. ‘Wij zijn bang voor het geruisloos verdwijnen van Den Haag Sculptuur,’ stond toen in het interview met hen in deze krant. ‘Gemeente Den Haag wil het geld liever ergens anders aan besteden.’

Ook nu is de gemeente de grote afwezige op de lijst van subsidieverstrekkers, maar met vereende krachten van de beeldhouwers zelf en andere investeerders is het toch gelukt. “Iedereen heeft zich een slag in de rondte gewerkt om dit voor elkaar te krijgen,” zegt Marieta Rijerkerk, voorzitter van Pulchri Studio.

 

Lintje

Een stormachtige wind raast over het Lange Voorhout als Maya Meijer, die jarenlang directeur van stichting Den Haag Sculptuur was, het lintje doorknipt. “Jullie hebben een titanenklus verricht,” zegt ze tegen de organisatoren en de beeldhouwers. “Ik draag een warm hart toe aan dit initiatief. Ik herinner me nog dat hier honderdduizenden mensen over het Lange Voorhout liepen en dat gaat nu zeker weer gebeuren, de beeldententoonstelling is toegankelijk en geschikt voor een groot publiek. Dat ik hier nu sta, is eigenlijk toeval, want zowel prinses Beatrix als koningin Máxima had deze tentoonstelling allebei graag willen openen, maar door de coronaregels kon dat helaas niet.” Dat het door de harde wind buiten allemaal wat rommelig verloopt, vindt ze ook niet erg. Zelfs niet dat haar kapsel nu ‘achterstevoren zit’.

De volledige lijst van deelnemers is elders in deze krant te vinden.

 

Voorhout Monumentaal, t/m dinsdag 14 september, Lange Voorhout en Pulchri Studio. Meer informatie: www.pulchri.nl

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...