dinsdag 29 juni 2021

 

Meer aandacht voor hedendaagse Haagse kunst 

Artikel Den Haag Centraal van 3 juni 2021


Kunstroutes leiden bezoekers tijdens een speciaal kunstweekend langs vijfentwintig kunstinstellingen en ateliers, die hedendaagse kunst in huis hebben.

The Hague Contemporary organiseert voor de vierde keer een jaarlijks Art Weekend in Den Haag. Het vierdaagse kunstfestival vindt plaats van donderdag 8 tot en met zondag 11 juli. Musea, ateliers en experimentele kunstruimtes laten zien wat zij op het gebied van hedendaagse kunst te bieden hebben. Tijdens het weekend worden de deuren van zo’n vijfentwintig kunstinstellingen op bijzondere tijden geopend en er worden extra activiteiten voor het publiek georganiseerd. “Daarbij moet gedacht worden aan kunsttours met pop-up tentoonstellingen, muziek en poëzie, maar ook bijvoorbeeld aan ‘Artist Talks’,” vertelt Anna Elisabeth Kruyswijk (33). Zij is samen met Wessel Baarda (31) het nieuwe jonge team van The Hague Contemporary. Ze werken samen met losse krachten voor bijvoorbeeld de productie en social media. “We zijn nog maar twee maanden bezig, maar zijn direct aan de slag gegaan.” Kruyswijk geeft les aan de afdeling mode en textiel op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), Baarda studeerde in 2013 af aan de afdeling fotografie.

 

Antwerpen

“Wij willen vooral geen onderscheid maken tussen nieuwe kunstenaarsinitiatieven en gevestigde kunstinstellingen, ze zijn beiden even belangrijk voor ons en we doen het ook samen, er wordt dus ook een aantal ateliers in de route opgenomen. In andere steden zoals Amsterdam en Rotterdam bestaan deze kunstroutes al veel langer. Antwerpen is ons grote voorbeeld, daar zijn heel veel deelnemers en wij willen ook graag groeien. Er is daar veel meer interesse, het is er echt een begrip,” zegt Kruyswijk. “Den Haag is eigenlijk ook al een internationale kunststad, maar dat weten velen niet. Nest is bijvoorbeeld bij veel Hagenaars nog niet zo bekend, maar in Berlijn kent iedereen deze presentatieruimte van moderne kunst. Ook in Antwerpen zijn veel galeries uit Den Haag bekender dan in Den Haag zelf.”

Aftrap

Op de KABK zal op donderdag 8 juli de aftrap plaatsvinden met de jaarlijkse Graduation Show. Dit jaar studeren ruim 200 internationale jonge kunstenaars en ontwerpers af aan de bachelor- en masteropleidingen, die met een tentoonstelling hun werk laten zien.

Er is nog ruimte voor meer deelnemers aan het Art Weekend. In principe kan iedereen met een nieuw initiatief zich opgeven. Er wordt gezorgd voor een livestream en er komt een podcast voor de mensen thuis. Het meeste is gratis toegankelijk, maar voor de musea moet je wel het normale toegangsbewijs kopen.

The Hague Contemporary wil de drempel wat minder hoog maken. Er komt een plattegrond waarmee je zelf op onderzoek uit kunt en waar alle deelnemers op aangegeven zijn, maar je kunt ook in groepen lopen. Er is voor ieder wat wils: een kunstmarkt bij het Paard, verzamelaars kunnen nieuwe kunst ontdekken met de Young Collectors Circle, er is gewoon museumbezoek mogelijk en er zijn kunstzinnige experimenten, maar ook alleen kennis maken met kunst is een mogelijkheid.

Iedereen die zich inschrijft, krijgt een zogenaamde Art-guide die ook na het weekend nog te raadplegen is, mocht je meer over hedendaagse kunst willen weten. De hele stad zal in het Art Weekend in het teken van hedendaagse kunst staan.

 

‘The Hague Contemporary Art Weekend’, van donderdag 8 t/m zondag 11 juli. Meer informatie www.thehaguecontemporaryart.nl

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...