dinsdag 17 mei 2022

Project 2.0 geeft kleur aan Milanese fotobeurs

Artikel Den Haag Centraal van 21 april 2022

Een foto van Larissa Ambachtsheer is overal in Milaan op posters en banners te zien, als aankondiging van de fotobeurs Mia Photo Fair. Door Margreet Hofland Mia Photo Fair is een internationale fotografiekunstbeurs in Milaan, met gemiddeld zestien deelnemende landen en rond de negentig exposanten. Voor de Mai Photo Fair 2022 zijn door Project 2.0 Gallery (Noordeinde, Den Haag) vijf jonge talentvolle fotografen geselecteerd om in het Nederlandse Paviljoen te exposeren. Fotografe Larissa Ambachtsheer (1993) is één van die vijf, haar werk is bovendien uitgekozen voor de campagne van de beurs en is als aankondiging gebruikt op posters, vlaggen en banners, die nu door de hele stad Milaan te zien zijn.
Ambachtsheer exposeert met werk uit haar serie ‘You Choose, I Seduce’ met als onderwerp voedsel. Ze bekent dat ze is geobsedeerd door etenswaren, niet om te eten maar als beeld. “Mijn ouders vertelden mij altijd dat ik niet met mijn eten mocht spelen. Maar wat gebeurt er als ik dat wél doe?” zegt ze. Op haar foto’s zien we stillevens van groenten en fruit, die op een vrijwel onherkenbare manier worden weergegeven. Ze laat zien hoe de rol van kleur in etenswaren kan worden gebruikt om het publiek op een verkeerd spoor te zetten. Haar stillevens hebben kleuren als knalroze, felgeel en lichtblauw. De kleuren zijn niet achteraf aangebracht, maar voordat de foto genomen is, het fruit en de groenten zijn eerst beschilderd. Door de kleur van het eten te veranderen, wil Ambachtsheer de consument misleiden.

Kleurrijk 
Larissa Ambachtsheer wordt vergezeld door vier andere Nederlandse kunstenaars: Manon Hertog, Lisanne Hoogerwerf, David Hummelen en Sanja Marušić, stuk voor stuk getalenteerde fotokunstenaars, die allemaal werk presenteren met veel kleur.
David Hummelen speelt in zijn foto’s met materialen die meestal doorzichtig zijn, zoals wax, plastic, water, gelatine en glas. Net als Ambachtsheer verandert hij de functies van zijn objecten, hij maakt er nieuwe composities van. Het licht dat door de transparante materialen valt, speelt een grote rol. “Ik ben zelf vaak verrast door het resultaat,” zegt hij. Ook Manon Hertog creëert stillevens. Ze gebruikt daarvoor glazen potten en speelt met de scherpte in haar foto’s om de eigenschappen van vluchtige materialen, zoals licht, rook en kleuren, nauwkeurig vast te leggen. De kunstwerken van Lisanne Hoogerwerf laten droomlandschappen zien die ze eerst zelf maakt en dan met de camera vastlegt. De landschappen, zonder verkeer of stadsdrukte, zijn gemaakt met materialen zoals stukjes hout, zand, lijm en beschilderd canvas. Haar werk ‘Rainbow Hills’ toont regenboogkleurige paden die achter de heuvels in het niets lijken te verdwijnen. Daarboven hangt een surrealistische paarse lucht. Sanja Marušić is een Nederlands-Kroatische kunstenares. Ze reist de wereld rond om, zoals zij zegt, ‘buitenaardse beelden’ te maken. Ze fotografeert menselijke figuren - meestal zichzelf - in zelfgemaakte kostuums. De verhalen die ze creëert vinden vaak hun oorsprong in haar persoonlijke leven. Marušić gebruikt verschillende media, waaronder analoge en digitale fotografie, film en collage. “Ik gebruik mijn fantasie tijdens het maken en zo worden de beelden vaak surrealistisch,” zegt ze. “Ik beheer zelf alle kleuren. Ik doe dit met behulp van de computer of door handmatig over de afbeelding heen te schilderen.” Op haar foto ‘Eutierria’ zien we een vrouw in een blauwe mantel, die iets van een Maria heeft. Haar ogen met de gele oogleden zijn gesloten, op haar hoofd draagt ze een kroon van felgekleurde bloemen en ook in haar handen heeft ze een boeket. Op haar gezicht zijn stippen aangebracht, in de kleuren van de bloemen.


 Mia Photo Fair in Superstudio Maxi, Via Moncucco 35, Milaan, van donderdag 28 april t/m zaterdag 1 mei 2022. Meer informatie www.project20.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...