vrijdag 20 augustus 2021

 

VOORHOUT MONUMENTAAL

 Na zes jaar is in 2021 de traditie van een beeldententoonstelling op het Lange Voorhout in ere hersteld. Pulchri Studio en curator André van Lier geven samen ruimte aan twintig beeldhouwers om hun werk op het beroemde Haagse schelpenpad te exposeren. In een tiendelige serie worden steeds twee deelnemende beeldhouwers uitgelicht.

 DEEL 4 van 10 : Aris de Bakker en Douwe Halbertsma   door Margreet Hofland

‘Challenge for Balance’ van Aris de Bakker

 Optimisme op z’n kop

 Het beeld ‘Challenge for Balance’ van Aris de Bakker (67) valt op door de vrolijke uitstraling. Hij maakte een kleurrijk mens, die op z’n kop op een grote ‘corona-bol’ balanceert. Het moet de hoop op een nieuwe tijd verbeelden, een tijd zonder corona, zonder pandemie. Het geel met roze beeld doet onwillekeurig aan het zes meter hoge beeld van Niki de Saint-Phalle denken, dat in 1998 onderdeel was van de eerste beeldententoonstelling op het Lange Voorhout en waarvan de hoofdkleur ook geel was. Beide beelden stralen een heerlijk en ongecompliceerd optimisme uit. Het zijn menselijke vormen met glanzende rondingen, dansend en spelend. Het beeld van De Bakker is drie meter hoog en gemaakt van acrylaat.


In 2020 vond Aris de Bakker een nieuwe weg in de vormgeving en uitvoering van zijn beelden. ‘Challenge for Balance’ is het eerst beeld in deze stijl. De beelden zijn figuratief, geabstraheerd en hebben ronde vormen. Op de huid zijn kleurige patronen aangebracht.

Piet Hein

In de eerste jaren na de kunstacademie maakte Aris de Bakker veel figuratief werk. Zijn beelden van de zeevaarders Piet Hein en Witte de With - de laatste zittend op een tram - werden in het Zeeheldenkwartier in Den
Haag tentoongesteld. Het beeld van Witte de With is nog steeds aan een gevel te zien in de straat die naar hem vernoemd werd.

Een keerpunt was een festival in Enschede in 1987. De Bakker bedacht een grote prisma van ijs, waarin licht werd uitgesplitst. Vanaf dat moment werd zijn werk tijdelijk, de vergankelijkheid en de maakbaarheid van het leven stonden centraal. Hij bedacht opmerkelijke projecten zoals koepelvormen van ijs in de Sahara. Ook werkte hij met vuur, zout en was. In 2004 maakte hij een ‘pelgrimsreis’ met een installatie die met hem mee reisde. De installatie bestond uit gereedschap uit zijn atelier zoals flessen en verfpotten, afgegoten in parafine en bijenwas. Soms werden waxinelichtjes onder de holle gekleurde vormen geplaatst, wat een feeëriek licht gaf. De reis begon in de Sint-Jacobskerk in Den Haag en werd op elf plekken langs de route naar Santiago de Compostella opgesteld.

Naast tijdelijke kunstwerken maakte De Bakker diverse grote beelden. Zo ontwierp hij destijds caleidoscopen, die op verschillende locaties te zien waren, onder andere in het Socrates Sculpture Park in New York. Op een rotonde in Hendrik Ido Ambacht staan dertien felgekleurde sculpturen van hem, geïnspireerd op voorwerpen uit het dagelijkse leven.

 

‘Walk’ van Douwe Halbertsma 

Wandelende stripfiguur

Humor is Douwe Halbertsma (40) niet vreemd. Hij verwijst in zijn werk naar strips en cartoons. Hier en daar is de beeldentaal van Keith Haring te herkennen: eenvoudig en direct. “Humor relativeert en geeft mijn beelden lucht,” zegt Halbertsma. Zijn beeld ‘Walk’ waarmee hij op het Lange Voorhout exposeert, komt uit 2013 en zoals de titel al doet vermoeden, refereert het beeld aan de bewegingen van een lopende gestalte. Het beeld is helder en speels, het bestaat uit een stapeling van in elkaar gehaakte vormen, die verwijzen naar de menselijke figuur. Benen en voeten zijn als op een kindertekening uitgebeeld. “Mijn beelden ontstaan over het algemeen vanuit tekeningen in mijn schetsboek, vaak heb ik dan ook de titel al bedacht. Vanuit deze schetsen maak ik modellen, die beschouw ik vaak al als beelden op zichzelf. Van sommige modellen maak ik dan een beeld op groter formaat.”



Het is knap hoe Halbertsma met een paar eenvoudige gladde vormen toch emoties weet over te brengen, zoals blijdschap, verwondering of rust. Zelfs de blije streepjes van Keith Haring heeft hij niet nodig. “Als kunstenaar probeer je te delen met anderen hoe jij de wereld ziet,” zegt hij.

Het zwart-witte beeld 'Walk' is gemaakt van styrofoam (een soort piepschuim), glasvezel, kunststof, en roestvrij staal. Het is met de hand vorm gegeven door middel van zagen en schuren. Daarna is het gecoat met een kunststof op acrylbasis. ‘Walk’ is iets meer dan twee meter hoog.

 

Slappe Zwanen

De beelden van Halbertsma kunnen op elk formaat worden uitgevoerd zonder daarmee iets van hun intensiteit te verliezen. “Mijn beelden zijn maatloos”, zegt hij zelf. “Maar de verhouding tot de menselijke maat verlies ik nooit uit het oog.”

Samen met zestig kunstenaars exposeerde Halbertsma in 2003 met twee grote beelden in de Grote Kerk in Den Haag. Ook landelijk is zijn werk terug te vinden op diverse locaties. ‘Slappe Zwanen’ bijvoorbeeld, was onderdeel van een kunstproject in 2008, waarbij bewoners uit Ypenburg uit werk van een aantal kunstenaars konden kiezen. Van het dak van verschillende huizen hangen zwanen met een slappe nek naar beneden om te kijken wat er beneden hen gebeurt. Het was een opdracht van Projectbureau Ypenburg in samenwerking met STROOM Den Haag. De ‘Slappe Zwanen’ zijn ​​op vierenvijftig locaties in Ypenburg terug te vinden.

 

Over twee weken Deel 5 met Yke Prins en Alexander Zaklynsky

 

Deelnemende kunstenaars:

Aris Bakker, Loek Bos, Marijke Gémessy, Marco Goldenbeld, Eppe de Haan, Douwe Halbertsma, Ewerdt Hilgemann, Roland de Jong Orlando, Kim Kroes, André van Lier, Marus van der Made, Louis Niënhuis, Yke Prins, Rinus Roelofs, Gemma Vermeulen,  Anton Vrede, Joncquil, Warffemius, Eelke van Willigen, Alexander Zaklynsky

 

 

Voorhout Monumentaal van 21 mei tot en met 14 september op het Lange Voorhout. Meer informatie www.pulchri.nl  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

  Savery, een meester in het observeren   Roelant Savery werd onder meer bekend met zijn schilderijen van de uitgestorven dodo. Met zijn b...