vrijdag 6 september 2019


Boeren met vuile voeten
Artikel in Den Haag Centraal van 5 september 2019

Museum De Mesdag Collectie start het nieuwe seizoen met een tentoonstelling over de Franse boerenschilder Jean-François Millet (1814-1875).

Door Margreet Hofland

Millet was een van de belangrijkste schilders van de School van Barbizon, een groep die
De hooibergen’, Jean-François Millet
veel buiten in de natuur schilderde. Zij streefden naar een realistische weergave van de werkelijkheid. Veel Haagse school-schilders zoals Jozef Israëls, Anton Mauve en Hendrik Willem Mesdag werden beïnvloed door deze stroming, een aantal van hen reisde af naar het dorp Barbizon om er te werken.  
Millet, zelf geboren in een boerenfamilie, ontving In 1837 een beurs om te kunnen studeren aan de École des Beaux-Arts in Parijs. In 1849 verhuisde hij naar het kleine dorp in het bos van Fontainebleau. Daar trok hij zich 0 terug om poëtische boerentaferelen te schilderen. Tot die tijd was het afbeelden van landarbeiders taboe, maar Millet was er trots op om van boerenafkomst te zijn en wilde dat laten zien. Hij leefde in armoede en kwam uiteindelijk ook in Barbizon te overlijden. Nog tijdens zijn leven (in 1868) ontvangt hij de Légion d’Honneur, een zeer belangrijke Franse onderscheiding.
De pastelkrijttekening ‘Rustende wijngaardenier’ toont een vermoeide wijnboer met vuile voeten en heeft dezelfde sfeer als ‘De Zaaier’, een van zijn bekendste schilderijen. Destijds kreeg hij er heftige reacties op. Het kunstminnend publiek vond zijn schilderijen en tekeningen in de eerste instantie lelijk en bovendien vonden ze het ongepast dat een boer zo'n prominente plaats op het werk innam. Millet schilderde zijn boeren met een donkere blik en zonder uitdrukking in de ogen. Ze gaan op in hun werk of rusten ervan uit.
Het werk ‘De hooibergen’ laat het boerenland rond het dorpje Barbizon zien. De hooibalen onder de dreigende lucht zijn onheilspellend hoog. Op de achtergrond zijn de daken van het dorp Barbizon te zien. De grazende schapen en de boeren lijken klein en nietig in de overweldigende natuur.

‘Jean-Francois Millet en de Haagse School’, De Mesdag Collectie, van 13 september 2019 t/m 5 januari 2020. Meer informatie www.demesdagcollectie.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

Candid Camera gericht op Schevenings strand Artikel Den Haag Centraal van 4 juni 2020 Museum Panorama Mesdag brengt met de tentoonste...