vrijdag 6 september 2019


Oernatuur in Museum Rijswijk

Artikel in Den Haag Centraal van 5 september 2019

Museum Rijswijk aan de Herenstraat heeft buiten de vaste collectie, elk jaar een Biënnale, het ene jaar met textiel, het andere jaar met papier. Nog tot 6 oktober is de zesde Textiel Biënnale te zien.

Mariëlle van den Bergh presenteert tot begin 2020 : ‘oernatuur Primal Nature’: kleurrijke wandtapijten, gecombineerd met keramische objecten.
De ontwerper werkt met allerlei soorten materialen zoals staal, glas, pitriet, papier en keramiek. Haar reusachtige wandtapijten worden geweven en gebreid in het TextielMuseum te Tilburg. Voor inspiratie reist ze de hele wereld af en zoekt ze in afgelegen gebieden naar de schoonheid van de natuur. Ze is regelmatig verwonderd door het bestaan ervan. Voor deze tentoonstelling vond ze haar inspiratie in het onherbergzame landschap van Australië. De afgelopen twee jaar werkte van den Bergh in het TextielLab van het TextielMuseum en in de werkplaats van het Europees Keramisch Werkcentrum  in Oisterwijk aan haar nieuwe project.  Ze maakt ruimtelijke textiellandschappen en voegt daar keramiek aan toe. Door verschillende garens te combineren, ontstaat onderlinge krimp. Deze krimp laat het breisel opbollen en dat geeft de suggestie van een landschap. Hier voegt zij keramische vormen aan toe. "Het is een huwelijk geworden tussen textiel en keramiek. Omdat de partners a priori niet veel van elkaar houden, is het eerder een gearrangeerd huwelijk. Maar op een gegeven moment kwam de liefde toch," zegt ze.

‘OERNATUUR │PRIMAL NATURE’ van Mariëlle van den Bergh, Museum Rijswijk. Van 29 oktober 2019 t/m 12 januari 2020. Voor meer informatie www.museumrijswijk.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

Candid Camera gericht op Schevenings strand Artikel Den Haag Centraal van 4 juni 2020 Museum Panorama Mesdag brengt met de tentoonste...