zondag 15 september 2019Burgemeester met een twinkeling
 Artikel Den Haag Centraal van 12 september 2019

Het staatsieportret van oud-burgemeester Jozias van Aartsen is eindelijk af en heeft een plaats gekregen tussen die van andere voormalige burgervaders.


“Je wordt zo dadelijk ‘gehangen’,” zegt burgemeester Pauline Krikke tegen haar voorganger Jozias van Aartsen vlak voor de onthulling van diens officiële portret. “Als ik eerlijk ben dan hebben onze geportretteerde voorgangers allemaal een heel serieuze blik, maar eigenlijk heb je om deze stad te besturen een twinkeling in je ogen nodig.” En die twinkeling is terug te vinden in het portret van Van Aartsen.
Jozias van Aartsen was burgemeester van Den Haag van 2008 tot 2017. Zijn vereeuwiging op doek is toegevoegd aan de portettengalerij van oud-burgervaders in het Oude stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt. De geportretteerde kiest zelf een portretschilder. De keuze viel deze keer op Cora Beijersbergen van Henegouwen, ze werd voorgedragen door beeldhouwer Loek Bos en oud-conservator John Sillevis.
Het portret hangt naast dat van voorganger Wim Deetman van wie Van Aatrsen in 2008 de voorzittershamer overnam. Het toont een zelfbewuste man met een vriendelijke, aandachtige blik, correct gekleed in kostuum en met een gele das, de linkerhand ontspannen in de broekzak. Onder zijn arm houdt hij een map uit 2017 met de kleuren van Den Haag: groen en geel. “Het is een map met foto’s en werktekeningen van het nieuwe Onderwijs- en Cultuurcomplex aan het Spuiplein, waar hij zeer nauw bij betrokken was en dat hem erg interesseerde. Ik vond het leuk om hem met iets echt Haags af te beelden dat belangrijk voor hem was,” legt Beijersbergen uit.
De kracht van haar portetten is dat de persoon onmiddellijk te herkennen is zonder dat het een fotografische weergave is. “Van Aartsen heeft enkele malen in mijn atelier geposeerd. Hij kwam altijd op de fiets, met elastieken om zijn broekspijpen, het was eigenlijk erg gezellig. We dronken een kopje thee met een koekje erbij en hadden best indringende gesprekken,” vertelt de kunstenares die deze maand exposeert in Pulchri Studio.

Huygens
foto Martijn Beekman
“Het duurde wat lang voordat ik hier hing,” zegt Van Aartsen met een glimlach. “Maar ik heb ook een wonderlijke eindcarrière gehad,” Hij doelt op de periode 2017-2018 , toen hij waarnemend burgemeester was van Amsterdam. “Eerlijk gezegd vond ik het ook een beetje eng om tussen al deze voorgangers te hangen, hoewel ik het ook wel weer heel mooi vindt dat ik naast Wim hang. We weten natuurlijk nooit zeker hoe lang we hier uiteindelijk mogen hangen, maar gelukkig is er dan nog altijd het Haags Historisch Museum. Wie weet waar we ooit terechtkomen. En ik ben er van overtuigd dat die twinkeling inderdaad bij de stad hoort, want het is een stad die zó bijzonder is en die de afgelopen twintig jaar zeker geworden is wat diplomaat en dichter Constantijn Huygens ooit hoopte.”

‘Beddengoed’, Cora Beijersbergen van Henegouwen van 7 september t/m 1oktober in Pulchri Studio. Meer informatie www.pulchri.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

Candid Camera gericht op Schevenings strand Artikel Den Haag Centraal van 4 juni 2020 Museum Panorama Mesdag brengt met de tentoonste...