vrijdag 6 september 2019


Kliederen met woordmixer en lettervermicelli

Door Margreet Hofland

De eigenwijze kinderen van Annie M G Schmidt
Het Kinderboekenmuseum viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum en maakt er een feestjaar van. In 1994 was het een van de allereerste musea waar kinderen hun geliefdste verhalen konden ontdekken, beleven en maken.

Het feestjaar wordt ingeluid met een doe-tentoonstelling over Annie M.G. Schmidt. Op zaterdag 7 december wordt het feestjaar ingeluid met de opening van een doe-tentoonstelling over Annie M.G. Schmidt. ‘De eigenwijze kinderen van Annie M. G. Schmidt’ wordt een tegendraadse (permanente) tentoonstelling vol verrassingen, humor en taalspelletjes met oude bekenden als Abeltje, Wiplala, Minoes en Puk van de Petteflet.
In de tentoonstelling is van alles te doen en te beleven: stap in de lift van Abeltje voor een spannende reis, maak met Minoes een leuke poezenvlog of bouw als een gedichtenmetselaar de mooiste versjes bij Ibbeltjes ‘Gedichtenbouwplaats’. Lekker kliederen kan met Floddertjes woordmixer en lettervermicelli. En natuurlijk is er ook aandacht voor de iconische liedjes die Schmidt naliet, zoals de klassiekers ‘Mijn opa’, ‘Op een mooie pinksterdag’ en ‘Ja zuster, nee zuster’. In de bus van Otjes vader Tos zijn ze allemaal te beluisteren. Wie wil weten wie die vrouw achter al die eigenwijze kinderen was, kan terecht in de rode boodschappentas van Nella Della uit Wiplala, waar Schmidts leven aan bod komt in een korte film.
Tegelijk met de opening van ‘De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt’ opent  op 8 december ook de illustratietentoonstelling ‘Fiep Westendorp – In beeld’. Een mooie ode aan een van Schmidts bekendste illustratoren.
Maar er is nog meer. Tijdens de landelijke Kinderboekenweek met het thema ‘reizen’ in oktober, zijn er heel veel activiteiten rond dit thema in het museum. In de kerst-, voorjaars- en meivakantie kunnen kinderen er terecht voor extra, en vaak gratis, vakantieactiviteiten. Verder zal het museum weer aansluiten bij landelijke activiteiten zoals de Poëzieweek en het Nationale Voorleesontbijt.

Voor meer informatie www.kinderboekenmuseum.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter.

Candid Camera gericht op Schevenings strand Artikel Den Haag Centraal van 4 juni 2020 Museum Panorama Mesdag brengt met de tentoonste...